top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Πλέον βρέχει κυριολεκτικά πλαστικά!



Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρέχει κυριολεκτικά πλαστικό. Κάθε χρόνο πέφτει με μορφή κατακρημνισμάτων η ισοδυναμία 120 με 300 εκατομ. πλαστικών μπουκαλιών. Τα ευρήματα αυτά αφορούν μάλιστα μέρη μόνο από το νότιο και το δυτικό τμήμα, αφορώντας τελικά μόνο το 6% της χώρας.


Οι ερευνητές βρήκαν πλαστικά σε σχεδόν κάθε δείγμα βρόχινου νερού που έλεγξαν μέσα στους 14 μήνες μελέτης σε 11 απόμερες περιοχές, εκτιμώντας πως «πέφτουν» σε αυτές ετησίως 1000 τόνοι πλαστικού. Οι πλειοψηφία ήταν μικροΐνες από συνθετικό ρουχισμό. Τα σκούρα χρώματα ήταν ευκολότερα στον εντοπισμό καθώς ένα μικροσκόπιο ήταν αρκετό. Η ομάδα όμως δεν μπορούσε να εντοπίσει τα λευκά ή τα διαφανή χρώματα ή ακόμα και αυτά που είχαν αποσυντεθεί σε νανοπλαστικά. Ακόμη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια τέτοιους είδους ρύπανση θα είναι εξαπλωμένη σε όλη τουλάχιστον την χώρα και πως τα πλαστικά εξαπλώνονται ραγδαία μέχρι και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη. Επομένως ο πραγματικός αριθμός αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος.


Το ότι τα μικροπλαστικά έχουν εξαπλωθεί σε κάθε μέρος του πλανήτη δεν είναι κάτι το καινούργιο. Πολλές έρευνες μέχρι στιγμής το επιβεβαιώνουν, Οι άνεμοι τα έχουν μεταφέρει στην αρκτική και στις Άλπεις. Έχουν εμφανιστεί μέχρι και στο βαθύτερο μέρος του πλανήτη, την Τάφρο των Μαριαννών αλλά και στα Νησιά Γκαλαπάγκος που περιλαμβάνονται στην λίστα της UNESCO και φημίζονται για το πόσο απομονωμένα είναι. Μάλιστα, έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής και σε στομάχια ανθρώπων από την Ευρώπη μέχρι την Μικρά Ασία με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να ανησυχούν πως τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν φιλοξενώντας βακτήρια, να μας προσβάλλουν εισάγοντας τοξικά χημικά στοιχεία στον οργανισμό μας.


Την δεκαετία του 90' οι επιστήμονες αντιμετώπισαν την όξινη βροχή «καθαρίζοντας» τις εκπομπές των βιομηχανικών μονάδων, αλλά δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να αφαιρεθούν τα μικροπλαστικά από την γη, τα ύδατα και την ατμόσφαιρα. Παράλληλα, τα απόβλητα πλαστικού αναμένονται να αυξηθούν από τους 260 χιλ. τόνους στους 460 χιλ. τόνους ετησίως μέχρι το 2030. Η επαναχρησιμοποίηση, η μείωση χρήσης πόρων και η ανακύκλωση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των πλαστικών, υιοθετώντας παράλληλα τις αρχές της κυκλικής οικονομίας για τον περιορισμό των αποβλήτων. Το ερώτημα είναι εάν ο κόσμος θα καταβάλλει αρκετή προσπάθεια προς σε αυτές τις κατευθύνσεις, εγκαίρως.

bottom of page