top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Παρουσιάστηκε η πιλοτική μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου στο Άγκιστρο Σερρών



Η ΟΡΙΖΩΝ Α.Τ.Ε. διοργάνωσε εκδήλωση στις 03/10/2020 στις εγκαταστάσεις της στο Άγκιστρο Σερρών για να παρουσιάσει το έργο H2020 REMOTE και το πιλοτικό σύστημα κυψελών καυσίμου υδρογόνου που έχει εγκατασταθεί εκεί στο πλαίσιο του έργου, το οποίο είναι ένα από τα πρώτα συστήματα αυτού του είδους στην Ελλάδα.


Η εταιρεία συμμετέχει στο ερευνητικό έργο REMOTE (Remote area Energy supply with Multiple Options for integrated hydrogen-based TEchnologies), στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας Η2020. Το έργο ξεκίνησε στις 1/1/2018 και έχει διάρκεια 4 χρόνια.


Σκοπός του έργου είναι να επιδείξει την τεχνολογική και οικονομική σκοπιμότητα συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που βασίζονται στην τεχνολογία κυψελών υδρογόνου (Η2) σε τέσσερις DEMO απομακρυσμένες περιοχές της Ευρώπης (απομονωμένα μικρο-δίκτυα ή εκτός δικτύου περιοχές), όπου θα εφαρμοστούν τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


Η ΟΡΙΖΩΝ σχεδιάζει μία από τις περιοχές μελέτης, η οποία βρίσκεται στο Άγκιστρο Σερρών σε αγροτεμάχιο της κατοχής της, παρακείμενο στον υφιστάμενο υδροηλεκτρικό σταθμό ΥΗΣ Αγκίστρου ΙΙ. Στο αγροτεμάχιο πρόκειται να κτιστεί κτίριο μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.


Στην περιοχή θα εγκατασταθεί μονάδα κυψελών υδρογόνου & οξυγόνου (Power 2 Power) στα πλαίσια του έργου, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα αυτονομίας και εφεδρικής ηλεκτροδότησης του κτιρίου, καθώς πρόκειται για απομακρυσμένη περιοχή με προβληματικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.


Το πρότυπο θεματικό ενεργειακό πάρκο της ΟΡΙΖΩΝ Α.Τ.Ε. στο Άγκιστρο Σερρών περιλαμβάνει συνολικά: μονάδα αποθήκευσης ενέργειας υδρογόνου σε κυψέλες που τροφοδοτείται από παρακείμενο υδροηλεκτρικό σταθμό της εταιρείας (0,9MW), μονάδα αποθήκευσης σε μπαταρία ιόντων λιθίου, φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου που διαθέτει η εταιρία και μονάδα αεριοποίησης βιομάζας για ηλεκτροπαραγωγή μέσω αξιοποίησης υπολειμμάτων/αποβλήτων.


Πρόκειται για ένα πάρκο όπου είναι διαθέσιμες για επίδειξη λειτουργίας πολλές και διαφορετικές τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν και να συνδυαστούν στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας.

bottom of page