top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Οι πλημμύρες μεταφέρουν τόνους πλαστικών μεταξύ γειτονικών χωρών

Έγινε ενημέρωση: 10 Φεβ 2021



Μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα έχουν αναδείξει τις τελευταίες μέρες οι Ουγγρικές αρχές, που διαπιστώνουν χιλιάδες κυβικά πλαστικών να μεταφέρονται στη χώρα τους μέσω των ποταμών Tisza και Szamos.


Καταστροφικές πλημμύρες μετέφεραν τόνους από απορρίμματα πλαστικού στην Ουγγαρία τις τελευταίες ημέρες, λένε αξιωματούχοι, παρά τις προϋπάρχουσες διαμαρτυρίες προς τους ανάντη γείτονές της, Ουκρανία και Ρουμανία για τερματισμό της ρύπανσης.


Από τη Δευτέρα, πλωτές μονάδες συλλογής απορριμμάτων έχουν απομακρύνει 500 κυβικά μέτρα απορριμμάτων από τους ποταμούς Tisza και Szamos, δήλωσε η Gabriella Siklos, εκπρόσωπος της Ουγγρικής Αρχής Υδάτων.


Πλαστικά μπουκάλια ρέουν στον Tisza από την Ουκρανία, όπου μεταφέρονται και στον ποταμό Szamos που ρέει από τη Ρουμανία, δήλωσε ο Gabor Molnar, μηχανικός της Αρχής, προσθέτοντας ότι οι συνάδελφοι του ποταμού τα μετρούν καθώς μπήκαν στην Ουγγαρία.


«Στο Tivadar (ένα χωριό στο Tisza) εξακολουθούν να ρέουν 50-70 μπουκάλια κάθε λεπτό και υπάρχουν παρόμοιοι αριθμοί στον ποταμό Szamos», είπε.


Ενώ πολλά από τα συντρίμμια που ρέουν κατάντη είναι οργανικά, όταν αυξάνονται τα επίπεδα του νερού, τα οικιακά απορρίμματα, συμπεριλαμβανομένων των παντόφλων και ακόμη και των τηλεοράσεων, εμφανίζονται δίπλα στα πλαστικά μπουκάλια, δήλωσε ο Molnar.


Τα πλωτά απόβλητα έφτασαν στα σύνορα της Ουγγαρίας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, απαιτώντας την ανάπτυξη ομάδων διάθεσης για έκτη φορά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, δήλωσε ο Siklos, προσθέτοντας ότι η ποσότητα των συντριμμιών ήταν παρόμοια με προηγούμενες περιπτώσεις.


Τον περασμένο Ιούλιο, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας, Janos Ader, κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρουμανία να σταματήσουν να μολύνουν τους δύο μεγάλους ποταμούς που ρέουν κατά μήκος της Ουγγαρίας.

bottom of page