top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν επιστρέφουν στην συμφωνία του Παρισιού



Σε μια από τις πρώτες του ενέργειες ως πρόεδρος, ο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστική εντολή την Τετάρτη για να φέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον δεύτερο μεγαλύτερο εκπομπό αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, πίσω στην παγκόσμια συνθήκη, δεσμεύοντας σχεδόν 200 χώρες να σταματήσουν τις αυξανόμενες θερμοκρασίες αρκετά γρήγορα ώστε να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή.


Η Ουάσιγκτον άφησε επίσημα τη συμφωνία του Παρισιού πέρυσι, αλλά ο ρόλος της ως συντονιστής στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα είχε ήδη καθυστερήσει με την εκλογή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2016.


Ο Τραμπ προέβαλε αμφιβολίες για την επιστήμη του κλίματος και ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία ήταν οικονομικά ασύμφορη. Από τότε, οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα έχουν σταματήσει, με πολλές διασκέψεις κορυφής να αποτυγχάνουν.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλωσόρισε την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού, αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει πολύ μακρύς δρόμος. Η κλιματική κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται και ο χρόνος εξαντλείται για να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και να οικοδομήσει περισσότερες ανθεκτικές στο κλίμα κοινωνίες που βοηθούν στην προστασία των πιο ευάλωτων ».


Οι διπλωμάτες του κλίματος δήλωσαν ότι θέλουν να δουν μια φιλόδοξη δέσμευση των ΗΠΑ να μειώσουν τις εκπομπές αυτή τη δεκαετία και μια διπλωματική ώθηση για να πείσουν άλλους να ακολουθήσουν το ίδιο. Στην κορυφή της λίστας θα ήταν η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαίνων στον κόσμο, η οποία σχεδιάζει να γίνει ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2060, αλλά δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών.


Οι συμφωνίες για το κλίμα που υπογράφηκαν από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας στις συνομιλίες για το κλίμα στο Παρίσι το 2015.


bottom of page