top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Οι εταιρείες σημειώνουν μικρή πρόοδο για τα πλαστικά προς την κατεύθυνση μιας κυκλικής οικονομίας



Οι μεγάλες εταιρείες δέχονται επίθεση από όλες τις πλευρές εξαιτίας των αποδεικτικών στοιχείων για τη ζημία που έχουν προκαλέσει από τις πλαστικές συσκευασίες και τα προϊόντα τους. Από τους ετήσιους ελέγχους του Break Free From Plastic έχουν προκύψει νέες μελέτες που δείχνουν ότι το πλαστικό που εισέρχεται στον ωκεανό θα τριπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια.


Αντιδρώντας, πολλές εταιρείες έχουν εγγραφεί στο New Global Economy Global Commitment του Ellen MacArthur Foundation. Εταιρείες όπως η Coke, η Pepsi, η Nestle και η Unilever έχουν αναλάβει εθελοντικές δεσμεύσεις να εξαλείψουν το περιττό πλαστικό και να κάνουν το πλαστικό τους επαναχρησιμοποιήσιμο, ανακυκλώσιμο ή κομποστοποιήσιμο.


Το Ίδρυμα Ellen MacArthur κυκλοφόρησε τη δεύτερη ετήσια έκθεση που παρακολουθεί την πρόοδο προς αυτές τις δεσμεύσεις. Είναι μια θλιβερή ιστορία της απόσπασης της προσοχής, της καθυστέρησης και της αποφυγής των πραγματικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των πηγών. Οι εταιρείες εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην περισσότερη ανακύκλωση πλαστικών μίας χρήσης, παρά το γεγονός ότι το σύστημα ανακύκλωσης έχει προβλήματα.


Μόνο το 9% όλων των πλαστικών που έχουν κατασκευαστεί ποτέ έχει ανακυκλωθεί και υπάρχει μικρή ικανότητα να ανακυκλώνεται αποτελεσματικά μεγάλο μέρος του πλαστικού που διατίθεται στην αγορά. Όταν μια εταιρεία παράγει 200.000 μπουκάλια το λεπτό όπως κάνει η Coca Cola, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένα σύστημα ανακύκλωσης θα μπορούσε ποτέ να συμβαδίσει. Η βιομηχανία πλαστικών συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ανακύκλωση, διότι τους επιτρέπει να κάνουν μικρή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνται, επιβαρύνοντας τους τοπικούς δήμους τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων τους.


Η νέα έκθεση επισημαίνει ότι οι εταιρείες έχουν κάνει πολύ λίγα στην επαναχρησιμοποίηση, παρά το γεγονός ότι αποτελούν μέρος της δέσμευσής τους. Η επαναχρησιμοποίηση, ωστόσο, είναι η απόλυτη λύση για να απαλλαγούμε από πλαστικό μίας χρήσης. Μέχρι στιγμής οι ίδιες εταιρείες που έχουν αναγνωριστεί ως κορυφαίοι πλαστικοί ρυπαντές σε πλανήτες έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές μικρής κλίμακας για επαναχρησιμοποίηση, αλλά καμία δεν έχει λάβει μέτρα για την αλλαγή της συσκευασίας τους σε επαναχρησιμοποιήσιμα συστήματα. Μέχρι να το κάνουν αυτό, είναι πιθανό ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται ως οι κορυφαίοι παγκόσμιοι πλαστικοί ρυπαίνοντες χρόνο με το χρόνο.


Μια πιο θετική αλλαγή είναι ότι οι εταιρείες περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο ανακυκλωμένο πλαστικό στα προϊόντα τους αντί παρθένου πλαστικού. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία ενός καλύτερου συστήματος, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από μια τεράστια μείωση της χρήσης πλαστικών ειδών για να έχει πραγματικό και μακροχρόνιο αντίκτυπο.


Η αύξηση του περιεχομένου ανακυκλωμένου πλαστικού θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη συνολική βλάβη που προκαλείται από πλαστικά προϊόντα, αλλά αποτελεί βελτίωση στην τρέχουσα κατάσταση. Εάν οι εταιρείες είναι πραγματικά δεσμευμένες να βελτιώσουν την ανακύκλωση και να χρησιμοποιούν περισσότερο ανακυκλωμένο περιεχόμενο, ο καλύτερος τρόπος για να έχουν οι εταιρείες πρόσβαση σε ανακυκλωμένο πλαστικό υψηλής ποιότητας είναι μέσω προγραμμάτων επιστροφής.


Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και αν οι υφιστάμενες δεσμεύσεις εκπληρώνονται από εταιρείες, θα έχει πολύ μικρή διαφορά ως προς το πόσο πλαστικό καταλήγει στο περιβάλλον. Εάν όλες οι τρέχουσες εταιρικές και κυβερνητικές δεσμεύσεις εφαρμοστούν πλήρως, σε 20 χρόνια το πλαστικό που ρέει στους ωκεανούς θα έχει μειωθεί μόνο κατά 7%.

bottom of page