top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Οι βασικές αρχές που υποστηρίζουν τον βιοκλιματικό σχεδιασμό

Έγινε ενημέρωση: 17 Ιουν 2019



Οι βιοκλιματικές κατοικίες, είναι κτίρια σχεδιασμένα για να προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι και ζεστασιά το χειμώνα, αλλά και να παρέχουν, εντελώς δωρεάν, την περισσότερη από την ενέργεια που χρειάζεται το σπίτι για τον κλιματισμό του.


Ποιες είναι οι βασικές αρχές που υποστηρίζουν το βιοκλιματικό σχεδιασμό;


Βασικό στοιχείο στο σχεδιασμό είναι η μελέτη του μικροκλίματος για να αποφασιστεί η τοποθέτηση του κτιρίου και η προσέγγιση των βιοκλιματικών τεχνικών που θα απαιτηθούν.

Τα βασικά όμως σημεία προσοχής στο σχεδιασμό, είναι τα εξής:


Αερισμός: Συνδέεται με τη θέρμανση και τον κλιματισμό των χώρων, γι’ αυτό σχεδιάζεται ένα σωστό σύστημα με ανοίγματα που να εισάγει φρέσκο αέρα, να απομακρύνει τους ρύπους και την υγρασία.


Φωτισμός: Αξιοποιείται το φυσικό φως που εισέρχεται στο εσωτερικό της κατοικίας για εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό πετυχαίνετε από τα ανοίγματα, τα υλικά τα οποία έχουν οι επιφάνειες μέσα στο χώρο, το σχήμα του χώρου κλπ.


Μόνωση: H επιλογή των υλικών αποσκοπεί στη δέσμευση της θερμότητας και στη μείωση των θερμικών απωλειών και επιτυγχάνεται με τοίχους μάζας και τοίχους θερμικής αποθήκευσης.


Σκίαση: Ο έλεγχος της σκίασης προσφέρει σημαντικά οφέλη στη θέρμανση και στην ψύξη του κτιρίου. Ο προσανατολισμός και τα ανοίγματα είναι τα δύο βασικά στοιχεία, τα οποία λαμβάνονται υπόψη.


Φύτευση: Η πράσινη ταράτσα προσφέρει προστασία από τη θερμότητα το καλοκαίρι, ενώ λειτουργεί ως μέσο θερμικής μόνωσης το χειμώνα. Επίσης, επηρεάζει θετικά το μικροκλίμα ιδιαίτερα σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση.


Ανανεώσιμες πηγές ενέργειες: Τα φωτοβολταικά κ.ά. μπορούν να παρέχουν στο κτίριο ηλεκτρισμό, ζεστό νερό χρήσης και θέρμανση/ψύξη.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός βιοκλιματικού σπιτιού;


Θερμική άνεση: Δηλαδή είναι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα.


Οπτική άνεση: Γιατί έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται το φυσικό φως στο μεγαλύτερο τμήμα της ημέρας.


Σωστή μόνωση: Έτσι διαθέτει καλής ποιότητας εσωτερικού αέρα, ενώ ελαχιστοποιεί την εισροή ρυπογόνων ουσιών στο χώρο.


Μικρή κατανάλωση Ενέργειας


Μεγάλη διάρκεια ζωής: Λόγω της πολύ μεγάλης θερμοσυσσωρευτική και ηχομονωτική ικανότητα


Άριστη αντισεισμική συμπεριφορά: Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της μονής τοιχοποιίας, η οποία διπλασιάζει την αντοχή του σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα.


Υψηλή αντοχή σε πυρκαγιά


Εξισορρόπηση της υγρασίας του χώρου: Αυτό γίνεται με τη διατήρηση της ποιότητας του εσωτερικού κλίματος


Τι οικονομία προσφέρει;


Στην Ελλάδα χάρη στην υψηλή ηλιοφάνεια και τις καλές κλιματολογικές συνθήκες, μπορεί να έχει εξοικονόμηση ενέργειας σε θέρμανση και ψύξη μέχρι και 30% συγκριτικά με μια συμβατική και 80% συγκριτικά με ένα παλιό κτίριο. Τα ποσοστά αυτά περιλαμβάνουν το ετήσιο ενεργειακό κόστος και τις μειωμένες δαπάνες για ΔΕΗ και ΔΕΥΑ.


Πόσο ακριβή είναι η κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού;


Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι ένα βιοκλιματικό σπίτι κοστίζει περισσότερο από ένα σπίτι συμβατικής κατασκευής (μπετόν- τούβλο), γιατί ότι το μόνο που διαφέρει είναι η φιλοσοφία της κατασκευής και η μέθοδος της δόμησης. Η βιοκλιματική κατασκευή με τη χρήση μονωμένων καλουπιών, επιτρέπει ταχύτητα κατασκευής, καμία απώλεια σε υλικά, καμία καθυστέρηση σε τελειώματα, καθώς παρέχει και τη δυνατότητα στους υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους, να κάνουν την εγκατάσταση τους με ευκολία.


Ένα παλιό σπίτι μπορεί να γίνει βιοκλιματικό;


Ναι γιατί ο βιοκλιματικός σχεδιασμός δεν αφορά μόνο τα καινούργια σπίτια, αλλά τεχνικές και μεθόδους του μπορούν να εφαρμοστούν και στα ήδη υπάρχοντα. Μπορεί π.χ. να γίνει αντικατάσταση των κουφωμάτων, προσθήκη θερμομονωτικών υλικών, προσθήκη παθητικών συστημάτων εξωτερικά του κτιρίου ή η μετατροπή δομικών στοιχείων σε παθητικά (π.χ. μετατροπή ενός απλού τοίχου σε ηλιακό), προσθήκη εξωτερικών συστημάτων σκίασης (σταθερών ή κινητών), φυτεύσεις κ.ά.


Σε τι διαφέρει από ένα «κανονικό» σπίτι;


Δεν διαφέρει εξωτερικά από ένα συμβατικό σπίτι. Αυτό που το χαρακτηρίζει είναι οι ψηλοί χώροι φωτεινοί χώροι, τα εσωτερικά μπαλκόνια και τα φυσικά και τεχνητά σκίαστρα.


Μπορεί να γίνει μια πολυκατοικία βιοκλιματική;


Βεβαίως. Μάλιστα στην Ελλάδα, αλλά και στο Βόλο έχουν χτιστεί πολλές.

Τι οφέλη θα έχω;


Το όφελος είναι μια καλύτερη ζωή, σε ένα χώρο πιο υγιεινό και φωτεινό, αλλά είναι και οικονομικό σε συνδυασμό με τους μικρότερους λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικού και νερού.


Άρθρο της Γραμματής Μπακλατσή / Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού

Πηγή: kataskevesktirion.gr

bottom of page