top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ο Τραμπ αναιρεί 100 περιβαλλοντικά μέτρα!



Την ώρα που οι ΗΠΑ μετρούν περισσότερους από 2.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό καθημερινά, οι New York Times παρουσίασαν ως βασική τους είδηση την Πέμπτη, τις τελευταίες προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να αναιρέσει περιβαλλοντικές και κλιματικές ρυθμίσεις, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρχουν σε περίπτωση που δεν εκλεγεί στις εκλογές του Νοεμβρίου.


Μετά από τρία χρόνια στην εξουσία, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αναιρέσει τις περισσότερες από τις σημαντικότερες πολιτικές για το κλίμα και το περιβάλλον. Αποκαλώντας τους κανόνες περιττούς για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και άλλες επιχειρήσεις, η διοίκησή του έχει αποδυναμώσει τις αποφάσεις της εποχής Ομπάμα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αυτοκίνητα, φορτηγά και αναιρεί πολλούς περισσότερους κανόνες που διέπουν τον ατμοσφαιρικό αέρα, το νερό και τις τοξικές χημικές ουσίες. Αρκετές σημαντικές αναιρέσεις, έχουν οριστικοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η χώρα αγωνιζόταν να συγκρατήσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Η ανάλυση των New York Times, που βασίστηκε σε έρευνα από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, τη Νομική Σχολή του Κολούμπια και άλλες πηγές, μετρά περισσότερους από 60 περιβαλλοντικούς κανόνες και κανονισμούς που ανατράπηκαν επίσημα, ανακλήθηκαν ή άλλαξαν υπό τον κ. Τραμπ.


Με τις εκλογές να εξελίσσονται, η διοίκηση επιδίωξε να ολοκληρώσει μερικές από τις μεγαλύτερες ρυθμιστικές της προτεραιότητες γρήγορα, δήλωσε η Hana V. Vizcarra, δικηγόρος προσωπικού στο Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Harvard Law School. Περαιτέρω καθυστερήσεις, θα μπορούσαν να αφήσουν τους νέους κανόνες ευάλωτους στην ανατροπή, σύμφωνα με τον Νόμο περί Κογκρέσου για την Αναθεώρηση εάν οι Δημοκρατικοί πάρουν το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο. Το μεγαλύτερο μέρος των ανατροπών που εντοπίστηκαν από τους Times, πραγματοποιήθηκαν από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, η οποία κατάργησε και αντικατέστησε τους κανόνες εκπομπών της εποχής Ομπάμα για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και οχήματα, μείωσε την προστασία για περισσότερους από τους μισούς υγρότοπους του έθνους και απέσυρε τη νομική δικαιολογία για τον περιορισμό των εκπομπών υδραργύρου από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εργαστεί για να ανοίξει περισσότερη γη για μίσθωση πετρελαίου και φυσικού αερίου, μειώνοντας τις προστατευόμενες περιοχές και περιορίζοντας την προστασία της άγριας πανίδας. «Τα τελευταία τρία χρόνια, εκπληρώσαμε τις υποσχέσεις του Προέδρου Τραμπ για παροχή βεβαιότητας σε πολιτείες, φυλές και τοπικές κυβερνήσεις», είπε εκπρόσωπος του E.P.A. σε δήλωσή του στους Times, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός «εκπληρώνει τη δέσμευση του Προέδρου Τραμπ να επιστρέψει τον οργανισμό στην βασική του αποστολή: Παροχή καθαρότερου αέρα, νερού και γης στον αμερικανικό λαό». Ωστόσο, περιβαλλοντικές και νομικές ομάδες, ανέφεραν ότι οι ρυθμίσεις δεν έχουν υπηρετήσει αυτήν την αποστολή. Η Hillary Aidun, η οποία παρακολουθεί την απορρύθμιση στο Κέντρο Sabin για το Κλίμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια, δήλωσε, ότι πολλές από τις ανατροπές δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένες, αφήνοντάς τις ευάλωτες σε νομικές προκλήσεις. Η ανάλυση των New York Times προσδιόρισε 10 κανόνες που είχαν αρχικά αντιστραφεί ή ανασταλεί, αλλά αργότερα αποκαταστάθηκαν, συχνά μετά από αγωγές και άλλες προκλήσεις. Άλλες ανατροπές απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια αλλά αργότερα αναθεωρήθηκαν από τη διοίκηση και παραμένουν σε ισχύ. Οι περιβαλλοντικές ανατροπές της διοίκησης του Τραμπ, θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να οδηγήσουν σε χιλιάδες επιπλέον θανάτους, από κακή ποιότητα αέρα κάθε χρόνο.

bottom of page