top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ξεκίνησε η επικαιροποίηση της Οδηγίας για την Επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων από την ΕΕ



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου μια διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση για να ζητήσει απόψεις σχετικά με την επικαιροποίηση της Οδηγίας για την Επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων (UWWTD). Σύμφωνα με την Οδηγία για την Επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων, οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να διασφαλίζουν τη σωστή συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων.


Αυτή η αναθεώρηση στοχεύει στην αντιμετώπιση των αδυναμιών που εντοπίστηκαν στην πρόσφατη αξιολόγηση του 2019 και στην συμβολή στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των φιλοδοξιών που έχουν τεθεί στο Σχέδιο Δράσης Κυκλικής Οικονομίας και το επερχόμενο Σχέδιο Δράσης Μηδενικής Ρύπανσης.


Σε αυτήν τη δημόσια διαβούλευση, οι ενδιαφερόμενοι και η κοινωνία των πολιτών καλούνται να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τα διάφορα μέτρα πολιτικής που ανέπτυξε η Επιτροπή κατά το προηγούμενο έτος, με βάση τα σχόλια και τη συνεργασία με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους.


Τα μέτρα αντιμετωπίζουν τη μείωση της ρύπανσης που προέρχεται από υπερχείλιση, μεμονωμένα συστήματα και μικρούς οικισμούς, καθώς και μικρορύπους στα λύματα (όπως φαρμακευτικά προϊόντα και μικροπλαστικά) και πώς να τα μειωθούν, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρηματοδότησης του κόστους που σχετίζεται με την προηγμένη επεξεργασία.


Άλλα υπό εξέταση μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση της χρήσης ενέργειας στον τομέα των λυμάτων, που αντιπροσωπεύει το 1% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ, και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η αναθεώρηση της οδηγίας είναι επίσης μια ευκαιρία για την ενημέρωση των απαιτήσεων παρακολούθησης, αναφοράς και διαφάνειας στα πιο πρόσφατα πρότυπα.


Επιπλέον, ο τομέας των υδάτων (και ιδίως ο τομέας των λυμάτων), διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την πανδημία COVID-19. Η παρακολούθηση των λυμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της πανδημίας και της εξάπλωσης των παραλλαγών του ιού στον πληθυσμό. Τον Μάρτιο, η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση για την παρακολούθηση του COVID-19 και των παραλλαγών της στα απόβλητα στην ΕΕ.


Ο στόχος της παρακολούθησης των λυμάτων είναι να παράσχει σημαντικές συμπληρωματικές και ανεξάρτητες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων για τη δημόσια υγεία στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19. Η Επιτροπή θα εξετάσει τώρα εάν αυτό το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στο μέλλον και εάν αυτό μπορεί να ενσωματωθεί στη νέα οδηγία.


Η οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι πόλεις και οι οικισμοί τους συλλέγουν και επεξεργάζονται σωστά τα λύματα. Τα μη επεξεργασμένα λύματα μπορούν να μολυνθούν με επιβλαβείς χημικές ουσίες, βακτήρια και ιούς και συνεπώς παρουσιάζουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά όπως άζωτο και φώσφορο που μπορούν να βλάψουν τα γλυκά νερά και το θαλάσσιο περιβάλλον προωθώντας την υπερβολική ανάπτυξη φυκών, μια διαδικασία γνωστή ως ευτροφισμός.


Το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε την Οδηγία. Αυτή η αξιολόγηση διαπίστωσε ότι η Oδηγία συνέβαλε στη μείωση της έκλυσης ρύπων όπως η οργανική ύλη, το άζωτο και ο φώσφορος στο περιβάλλον, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα των υδατικών συστημάτων της ΕΕ, αλλά ότι απαιτείται περαιτέρω εφαρμογή της Oδηγίας. Στην αξιολόγηση εντοπίστηκαν ορισμένα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πηγών ρύπανσης που παραμένουν.

bottom of page