top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Νέα Υόρκη: Ένα ρολόι για την κλιματική αλλαγή μετρά αντίστροφα



Στις 25 Σεπτεμβρίου, σε ένα κτίριο της 14ης οδού που βλέπει στην Union Square, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση του Climate Clock στην Νέα Υόρκη. Η προθεσμία είναι περίπου επτά χρόνια και 97 ημέρες. Το ρολόι που τοποθετήθηκε είναι μια συνεργασία καλλιτεχνών, επιστημόνων και ακτιβιστών και είναι μέρος της κοινότητας έργων Beautiful Trouble.


Το Climate Clock δείχνει δύο αριθμούς. Ο πρώτος, με κόκκινο χρώμα, είναι μια αντίστροφη μέτρηση, υπολογίζοντας πόσο καιρό θα χρειαστεί, με τους τρέχοντες ρυθμούς εκπομπών, να καταναλώσουμε όλη την ποσότητα άνθρακα που «απαιτείται» για να φτάσουμε στα όρια των εκπομπών που έχουν τεθεί για την κλιματική αλλαγή. Δηλαδή πόσο CO2 μπορούμε ακόμα να καταναλώσουμε ώστε η θερμοκρασία να ανέβει μόνο 1.5 °C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Αυτή είναι η προθεσμία μας, ο χρόνος που έχουμε απομείνει για να λάβουμε αποφασιστική δράση για να συνεχίσουμε να θερμαίνουμε κάτω από το όριο των 1.5 °C.


Ο δεύτερος αριθμός, με πράσινο χρώμα, παρακολουθεί το αυξανόμενο % της παγκόσμιας ενέργειας που παρέχεται επί του παρόντος από ανανεώσιμες πηγές. Αυτή είναι η σωτηρία μας. Με απλά λόγια, πρέπει να φτάσουμε στο 100% πριν η αντίστροφη μέτρηση φτάσει στο 0.



Το ρολόι ακολουθεί τη μεθοδολογία του ρολογιού άνθρακα που έκανε το Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC), το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα από την πρόσφατη ειδική έκθεση IPCC για την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1.5 °C. Η έκθεση αναφέρει ότι από το 2018, ένας προϋπολογισμός διοξειδίου του άνθρακα 420 Gt CO2 μας δίνει 67% πιθανότητα να παραμείνουμε κάτω από 1.5 °C της θερμοκρασίας


Η πρωτοβουλία προσφέρει τη δυνατότητα το Climate Clock να διαδωθεί στον κόσμο ως ένα διεθνώς συντονισμένο έργο ανοιχτού κώδικα. Οι διοργανωτές ενθαρρύνουν τους πολίτες να δημιουργήσουν ένα εικονικό ρολόι στις τοπικές τοποθεσίες της περιοχής τους - ενώνοντας το πρόσφατα αποκαλυπτόμενο ρολόι της Νέας Υόρκης, το ρολόι του Όσλο και το ρολόι μήκους 40 μέτρων του Gasometer στο Βερολίνο. Αυτά τα ρολόγια εφιστούν την προσοχή του κόσμου στον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης.

bottom of page