top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Μεγάλες προκλήσεις από τις φυσικές καταστροφές



Για δεκαετίες, οι φυσικές καταστροφές, οι οποίες υπήρξαν μια από τις κύριες αιτίες επιδείνωσης της φτώχειας, αναγκάζοντας περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια κάθε χρόνο και αντιστρέφοντας τα αναπτυξιακά οφέλη συνδέονται σχεδόν πάντα με το νερό, είτε μέσω πλημμυρών, καταιγίδων, ξηρασίας, τσουνάμι ή κατολισθήσεις, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες στην Πέμπτη Ειδική Θεματική Σύνοδο του ΟΗΕ για το Νερό και τις Καταστροφές.


Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τα προηγούμενα είκοσι χρόνια, επηρεάζοντας περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ.


Αυτές οι καταστροφές έχουν κοστίσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 2,97 τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες.


Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα μοτίβα βροχοπτώσεων, επηρεάζοντας τη διαθεσιμότητα νερού, παρατείνοντας περιόδους ξηρασίας και θερμότητας και αυξάνοντας την ένταση των κυκλώνων.


«Αυτές οι τάσεις δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις για τις προσπάθειές μας να οικοδομήσουμε πιο βιώσιμες, ανθεκτικές κοινότητες και κοινωνίες εφαρμόζοντας την Ατζέντα του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι θα επιταχυνθούν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της δράσης.


Και μέχρι το 2030, οι προβλέψεις υποδηλώνουν ένα εκπληκτικό άλμα 50% στις ανθρωπιστικές ανάγκες που απορρέουν από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.


Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς μέσω των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών (εθνικά σχέδια) που αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους για ολοένα και πιο φιλόδοξη κλιματική δράση - είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη πτώσης των εκπομπών κατά 45% έως το 2030 και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050.


Ωστόσο, «είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη αυτών των στόχων», είπε ο κ. Γκουτέρες.


«Οι τρέχουσες δεσμεύσεις είναι ανεπαρκείς και οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες είναι ήδη 1,2 ° C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα ».


Ταυτόχρονα, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή δεν διαθέτουν το δημοσιονομικό χώρο για να επενδύσουν στην προσαρμογή και την ανθεκτικότητα.


«Πέρυσι, οι κυκλώνες έπληξαν τις ακτές πολλών χωρών που αντιμετώπιζαν ήδη σοβαρές κρίσεις ρευστότητας και επιβαρύνσεις χρέους, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την πανδημία COVID-19», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.


Υπογραμμίζοντας ότι «η προσαρμογή δεν μπορεί να είναι το ξεχασμένο κομμάτι της κλιματικής εξίσωσης», προσκαλεί τα πλούσια έθνη να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες και ζητώντας να χρησιμοποιηθεί το 50% της χρηματοδότησης του κλίματος για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και προσαρμογής.


bottom of page