top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Πάνω από 11 εκατ. τόνους πλαστικού ρέουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο - Ανάγκη για διεθνή συνθήκη



Μια νέα έκθεση του WWF, του Ιδρύματος Ellen MacArthur και η Boston Consulting Group διαπιστώνουν ότι μια νέα διεθνής συνθήκη για τη ρύπανση των πλαστικών θα ωφελήσει τόσο το περιβάλλον όσο και τις επιχειρήσεις και θα συμπληρώσει τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες - επιταχύνοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της εξάλειψης της πλαστικής ρύπανσης.


Τριάντα μεγάλες επιχειρήσεις έχουν υπογράψει ένα μανιφέστο που ζητά μια παγκόσμια συνθήκη και άλλες παροτρύνονται να συμμετάσχουν.


Ένα ψήφισμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια συνθήκη αναμένεται να κατατεθεί σε μια προσεχή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, με επιχειρήσεις και ΜΚΟ να συμφωνήσουν ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».


Το WWF, το Ίδρυμα Ellen MacArthur και η Boston Consulting Group προτείνουν μια δεσμευτική διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης και καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να ξεκινήσουν επειγόντως διαπραγματεύσεις.


Σημαντικές επιχειρήσεις εξέδωσαν έκκληση για μια συνθήκη του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση για να αντιμετωπίσουν το κατακερματισμένο τοπίο των κανονισμών και να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα εθελοντικά μέτρα, υποστηρίζοντας την υπάρχουσα πρόσκληση από κορυφαίες ΜΚΟ, όπως το WWF και το Ίδρυμα Ellen MacArthur, για αυτήν τη σημαντική διεθνή συμφωνία.


Σε μια κοινή έκθεση, «Η επιχειρηματική υπόθεση για μια συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τη ρύπανση των πλαστικών», το WWF, το Ίδρυμα Ellen MacArthur και η Boston Consulting Group συμπεραίνουν ότι παρά το διπλασιασμό των εθελοντικών πρωτοβουλιών και των εθνικών κανονισμών τα τελευταία πέντε χρόνια, τα πλαστικά απόβλητα συνεχίζουν να διαρρέουν περιβάλλον σε ανησυχητικούς ρυθμούς - με περισσότερους από 11 εκατομμύρια τόνους πλαστικού να ρέουν στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν οι τρέχουσες προσπάθειες μέσω μιας πιο συντονισμένης και φιλόδοξης προσέγγισης.


Η έκθεση καθορίζει την ευκαιρία για μια νέα παγκόσμια συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τη ρύπανση των πλαστικών να επιταχύνει σημαντικά την πρόοδο προς μια κυκλική οικονομία για τα πλαστικά. Μέσω της δημιουργίας μιας κοινής δομής θα καθορίσει μια σαφή κατεύθυνση και προϋποθέσεις, δίνοντας στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις την ώθηση να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά.


Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι απαιτείται μια παγκόσμια συμφωνία που καθορίζει παγκόσμιους στόχους και δεσμευτικούς στόχους, μαζί με εθνικά σχέδια δράσης και συνεπή μέτρηση για την εναρμόνιση των προσπαθειών πολιτικής, την ενίσχυση του επενδυτικού σχεδιασμού, την τόνωση της καινοτομίας και τον συντονισμό της ανάπτυξης υποδομών. Ενώ οι εθελοντικές πρωτοβουλίες μπορούν να επιφέρουν αλλαγή μεταξύ των ηγετών της αγοράς, απαιτείται μια διεθνής δεσμευτική προσέγγιση για την επίτευξη της απαραίτητης αλλαγής κλίμακας στον κλάδο.


«Καθώς αντιμετωπίζουμε την κρίση πλαστικών αποβλήτων, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι καμία παγκόσμια κρίση δεν έχει αντιμετωπιστεί ποτέ πλήρως χωρίς μια συνθήκη για να μας ευθυγραμμίσει σε μια πορεία προς την επιτυχία», δήλωσε ο Erin Simon, επικεφαλής των πλαστικών απορριμμάτων και επιχειρήσεων της WWF).


«Οι αλυσίδες εφοδιασμού και τα ρεύματα αποβλήτων επεκτείνουν τα οικόπεδα, είναι σαφώς μια παγκόσμια κρίση, αλλά χρειάζεται τοπικές λύσεις. Οι εταιρείες εδώ στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο χρειάζονται τις δικές τους κυβερνήσεις για να καθορίσουν συνεπείς και αποτελεσματικές κατευθυντήριες γραμμές που τους βοηθούν να περιορίσουν τα πλαστικά απόβλητα και να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητάς τους. Η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών θα συμβάλει στη σύνδεση δραστηριοτήτων από κάτω προς τα πάνω με τις προσδοκίες από πάνω προς τα κάτω, θέτοντας την παγκόσμια κοινότητά μας στην πορεία προς την επίλυση της κρίσης πλαστικών αποβλήτων».


Είκοσι εννέα μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Amcor, Borealis, Danone, H&M, Mars, Nestlé, PepsiCo, Tesco, The Coca-Cola Company, Starbucks, Unilever και Woolworths, υποστήριξαν την έκκληση μέσω ενός επιχειρησιακού μανιφέστου που ζητούσε συνθήκη του ΟΗΕ. Το μανιφέστο παροτρύνει τις κυβερνήσεις να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν σε μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την πλαστική ρύπανση, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Αυτή είναι η πρώτη συλλογική εταιρική δράση που καλεί τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μια συνθήκη για την πλαστική ρύπανση.


Ένα ψήφισμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια τέτοια συνθήκη αναμένεται να κατατεθεί στην προσεχή 5η Σύνοδο της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNEA5). Αυτό συμβαίνει αφού η Συνέλευση αναγνώρισε προηγουμένως τη ρύπανση από πλαστικά ως παγκόσμιο πρόβλημα και η εντολή της UNEA το 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το υφιστάμενο διεθνές νομικό πλαίσιο που διέπει τη ρύπανση από πλαστικό είναι κατακερματισμένο και αναποτελεσματικό. Τόσο η έκθεση όσο και το επιχειρησιακό μανιφέστο τονίζουν την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης και υιοθέτησης μιας νέας παγκόσμιας συνθήκης για την πλαστική ρύπανση το συντομότερο δυνατό.

bottom of page