top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Κάθε νέα ανεμογεννήτρια που εγκαθίσταται στην Ευρώπη παράγει οικονομική δραστηριότητα 10 εκατ. ευρώ



Η αιολική ενέργεια παρέχει 300.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και συνεισφέρει 37 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της WindEurope: «Αιολική ενέργεια και οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη - Πώς η αιολική ενέργεια θα βάλει τις κοινότητες στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ανάκαμψης». Η ευρωπαϊκή ηγεσία στην αιολική ενέργεια θα συνεχίσει να ενισχύει τις θέσεις εργασίας και τα οφέλη για τις κοινότητες. Η υλοποίηση των εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα είναι το κλειδί.


Εάν οι κυβερνήσεις εφαρμόσουν πλήρως τα Εθνικά Σχέδια Ενέργειας και Κλίματος (NECP), η Ευρώπη θα έχει διπλάσια ισχύς αιολικής ενέργειας από σήμερα έως το 2030. Και 50% περισσότερες θέσεις εργασίας έως το 2030 - 450.000. Ο άνεμος θα προσφέρει το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, από 15% σήμερα. Και θα συνεισφέρει 50 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ευρώπης.


Όμως, ως έχουν, οι NECP θα αγωνιστούν για να το επιτύχουν. Δίνουν ανεπαρκή ορατότητα για το πότε και πώς οι κυβερνήσεις θα δημοπρατήσουν νέα αιολικά πάρκα. Και αποτυγχάνουν να απλοποιήσουν τη διαδικασία λήψης αδειών για αιολικά πάρκα. Εάν αυτό δεν βελτιωθεί, η Ευρώπη δεν θα έχει αρκετά αιολικά πάρκα και θα χάσει 20.000 θέσεις εργασίας σε σύγκριση με σήμερα.


Η επένδυση στην αιολική ενέργεια θα βοηθήσει την ανάκαμψη της Ευρώπης. Κάθε νέα ανεμογεννήτρια που εγκαθίστανται στην Ευρώπη παράγει κατά μέσο όρο 10 εκατομμύρια ευρώ οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό μοιράζεται σε 248 εργοστάσια στην Ευρώπη που παράγουν ανεμογεννήτριες και εξαρτήματα - και όλα εμπλέκονται στον σχεδιασμό, την κατασκευή, τoν εφοδιασμό και το R&D. Η επέκταση της αιολικής ενέργειας θα βοηθήσει επίσης την Ευρώπη να ενισχύσει την παγκόσμια ηγετική της θέση στον άνεμο. 5 από τους 10 κορυφαίους κατασκευαστές ανεμογεννητριών στον κόσμο είναι Ευρωπαίοι - και συλλογικά έχουν μερίδιο αγοράς 42% παγκοσμίως.


«Η επένδυση στον άνεμο θα βοηθήσει την Ευρώπη να επαναφέρει την οικονομία της. Κάθε νέα ανεμογεννήτρια δημιουργεί οικονομική δραστηριότητα 10 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει μια σειρά νέων έργων που περιμένουν να ξεκινήσουν. Και η επέκταση της αιολικής ενέργειας που προβλέπεται στα εθνικά σχέδια ενέργειας και κλίματος θα δημιουργήσει 150.000 νέες θέσεις εργασίας. Εφόσον οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν σωστά τα σχέδιά τους. Εάν δεν τα εφαρμόσουν σωστά και αν δεν απλοποιήσουν τις ρυθμίσεις αδειών για νέα αιολικά πάρκα, τότε θα χάσουμε δουλειές», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson.


Τα αιολικά πάρκα ωφελούν εκείνους που ζουν κοντά τους. Η αιολική ενέργεια πληρώνει 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους σε όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο, συχνά απευθείας σε δήμους. Πολλά αιολικά πάρκα πραγματοποιούν επίσης άμεσες πληρωμές σε κοινότητες και τοπικούς οργανισμούς, προσφέρουν παροχές σε είδος και, σε πολλές περιπτώσεις, οι κοινότητες συμμετέχουν στην ιδιοκτησία του τοπικού αιολικού πάρκου.


«Οι πολίτες και οι κοινότητες είναι το κέντρο στην ενεργειακή μετάβαση. Και η αιολική ενέργεια παίζει βασικό ρόλο εδώ. Ο άνεμος φέρνει έσοδα σε αγροτικές περιοχές. Πολλές δημαρχείες στην Ευρώπη παίρνουν πάνω από το 10% του προϋπολογισμού τους από τα τοπικά αιολικά πάρκα», λέει ο Giles Dickson.


Η νέα έκθεση της WindEurope: «Αιολική ενέργεια και οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη - Πώς η αιολική ενέργεια θα βάλει τις κοινότητες στην καρδιά της ευρωπαϊκής ανάκαμψης» απεικονίζει 14 παραδείγματα για το πώς οι κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από τον άνεμο. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι ντόπιοι πολίτες που συμμετέχουν στην εξουσία στην Ολλανδία, τα αιολικά πάρκα που βοηθούν στην επισκευή και την προμήθεια νοσοκομείων στην Ελλάδα, ένα αιολικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και την αιολική ενέργεια που διευκολύνει τις διαδικασίες μετάβασης στη Γερμανία.

bottom of page