top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ιθάκη: Οικολογικό έγκλημα ετών από ιχθυοκαλλιέργεια που είναι κλειστή εδώ και 9 χρόνια


Πηγή: George Lilas - Facebook

Ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα «διαιωνίζεται» τα τελευταία χρόνια στο νησί της Ιθάκης. Ο λόγος για τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις ενός παλιού ιχθυοτροφείου που έκλεισε πριν 9 χρόνια. Όλα ξεκίνησαν μετά την χρεοκοπία της εταιρείας Ιχθυοτροφεία Ιθάκης Α.Ε, εγκαταλείποντας όλες τις εγκαταστάσεις της και αφήνοντας τις «έρμαια» των καιρικών συνθηκών.


Όπως είναι αναμενόμενο, πολλά μέρη της εγκατάστασης έχουν παρασυρθεί τόσο στο βυθό αλλά και στις γύρω ακτές, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή της εγκαταλελειμμένης μονάδας. Καταγγελίες αναφέρουν ότι ο βυθός είναι κυριολεκτικά νεκρός σε συγκεκριμένα σημεία.


Ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι αναρωτιούνται πότε θα τελειώσει αυτή η περιβαλλοντική καταστροφή. Ανάμεσα σε αυτούς και ο εκπαιδευτής καταδύσεων και μέλος της επιτροπής τουρισμού του Δήμου Ιθάκης, Γιώργος Λίλας.


Ο κ. Λίλας με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα που διατηρεί παραθέτει πληθώρα φωτογραφιών που παρουσιάζουν την κατάσταση της περιοχής, καθώς και με κείμενό του αναρωτιέται για το μέλλον της εγκατάστασης.


Η ανάρτησή του αναφέρει:


Εννιά χρόνια μετά την διακοπή λειτουργίας της εταιρίας Ιχθυοτροφεία Ιθάκης Α.Ε. - Μακριά Πούντα, η κατάσταση εκεί παραμένει τραγική.


Η εταιρία παράτησε στην περιοχή όλα αυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες.


Εκτός από την χερσαία καταστροφή του πανέμορφου ακρωτηρίου της Μακριάς πούντα, τα χρόνια λειτουργίας της μονάδας, είχε καταστραφεί όλος ο κόλπος από το Σαρακίνικο μέχρι την Μούντα. Η υπερτροφία στα φύκια του βυθού και η ρύπανση από τα χημικά και τα απόβλητα που έριχναν στην θάλασσα είχαν καταστρέψει το θαλάσσιο οικοσύστημα. Τα εισαγόμενα είδη ψαριών που έφευγαν από τα κλουβιά δημιουργούσαν πληθυσμούς άκρως επιθετικούς και επικίνδυνους για τα ενδημικά είδη.


Μετά την χρεοκοπία της, η συγκεκριμένη μονάδα άφησε τα κλουβιά στην περιοχή τα οποία μετά από κάθε κακοκαιρία παθαίνουν ζημιές και συνήθως ελευθερώνονται καταλήγοντας να βολτάρουν στο Ιόνιο ή πάνω σε κάποια παραλία. Τα ελεύθερα κλουβιά αποτελούν κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα και καταστρέφουν το φυσικό κάλος των παραλιών που καταλήγουν. Κατά τον κυκλώνα Ιανό από τα 25 κλουβιά που είχαν μείνει στην μονάδα ελευθερώθηκαν τα 7 τα οποία και αγνοούνται.


Σε κανένα από τα κλουβιά που καταλήγουν στις παραλίες της Ιθάκης δεν υπάρχει σήμα ή ταμπέλες για να βρεθεί ο ιδιοκτήτης. Για κάθε βαρκούλα 200 κιλών υπάρχει πάνω της serial number και το όνομα και ο αριθμός του σκάφους στην πλώρη. Σε αντίθεση τα κλουβιά ιχθυοτροφείων (τα οποία ζυγίζουν μερικούς δεκάδες τόνους) δεν υποχρεούνται να έχουν καμία σήμανση. Αν ο καθένας μας που κινείται με σκάφος πέσει πάνω τους και σκοτωθεί ποτέ δεν θα βρούμε τον υπεύθυνο.


Ο βυθός κάτω από τις ιχθυοκαλλιέργειες είναι στην ουσία νεκρός ακόμα και 9 χρόνια μετά την παύση λειτουργίας τους.


Η περιφέρεια, η οποία είναι και υπεύθυνη για την αδειοδότηση των ιχθυοκαλλιεργειών αδιαφορεί για την σημερινή κατάσταση.


Πρόσφατα η χρεοκοπημένη εταιρία με παρέμβαση του δήμου Ιθάκης πήρε πρόστιμο 30.000€ και ανακοινώθηκε από ότι η περιφέρεια θα αναλάβει την απομάκρυνση των κλουβιών.


Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις 3 παραλίες που έχουν μπλοκαριστεί από τα σπασμένα κλουβιά; Οι συγκεκριμένες παραλίες δεν μπορούν να προσεγγιστούν από σκάφη και η ρύπανση από τη διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ), τις πλαστικές σημαδούρες, και τα μεγάλα μεταλλικά και σκουριασμένα κομμάτια έχουν καλύψει το σύνολο της επιφάνειας τους.


Επίσης τι θα γίνει με το χερσαίο κομμάτι και την χωματερή με τα πλαστικά υλικά; Τα συγκεκριμένα πλαστικά με την έκθεση τους στον ήλιο σπάνε συνεχώς σε μικρότερα κομμάτια και με την βροχή και τον αέρα καταλήγουν στην θάλασσα. Τελικά καταναλώνονται από τα ψάρια και περνάνε στην τροφική αλυσίδα. Όλο ο κόλπος είναι περιοχή αλιείας για τους ντόπιους ψαράδες.


Προβλέπεται ο καθαρισμούς του βυθού ή μόνο όσα βλέπει η πεθερά;


Θα μαζευτούν τα εκατοντάδες κομμάτια κλουβιών και από όλες τις γειτονικές παραλίες;

Ας ελπίζουμε ότι μετά τον καθαρισμό και αποκατάσταση του μέρους, δεν θα ξαναδούμε τέτοιες εικόνες ντροπής στο νησί μας και δεν θα δώσουμε νέες άδειες για ιχθυοκαλλιέργειας που θα φέρουν στο μέρος μόνο καταστροφή και υποβάθμιση.


Το 2018 το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά στα σχέδια ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών σε όλη την Νότια Ιθάκη (από το Σαρακίνικο μέχρι τον Πίσω Αετό). Θεωρώ ότι το υπουργείο και η περιφέρεια έχει λάβει υπόψιν της την συγκεκριμένη απόφαση.


Γιώργος Λίλας – Εκπαιδευτής καταδύσεων, μέλος της επιτροπής τουρισμού του Δήμου Ιθάκης



bottom of page