top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η Νέα Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ σε 15 λεπτά



Μέσα από ένα δημιουργικό βίντεο γίνεται επεξήγηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, λαμβάνοντας υπόψιν κάθε διάσταση αλλά και την γνώμη της ιστορίας.


Το παρακάτω βίντεο είναι δημιούργημα του Νίκου Δανιηλίδη στο πλαίσιο λειτουργίας του καναλιού του στο youtube, “out of the box”. Ως project ξεκίνησε με την σκέψη ότι ίσως δώσει μία ώθηση στους κατοίκους αυτής της χώρας να ασπαστούν το, κατά τη γνώμη του, μόνο βιώσιμό μέλλον που έχει να προσφέρει η Ε.Ε. Όπως ο ίδιος αναφέρει:


«Η ιστορία μας έχει διδάξει πως έπειτα από κάθε μεγάλη οικονομική κρίση ακολουθεί μία παρατεταμένη περίοδος άνθησης της οικονομίας και επαναπροσδιορισμού των σχέσεων οικονομίας-ανθρώπου-και περιβάλλοντος, μέσα στα πλαίσια που μας θέτουν οι τεχνολογικές δυνατότητες. Ανέκαθεν, οι βιομηχανικές επαναστάσεις είχαν επιρροή στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον προσφέροντας ευκαιρίες όχι μόνο καλύτερης οικονομικής ευρωστίας, αλλά και βελτίωσης της υγείας.


Τον 21ο αιώνα, έχουμε συνειδητοποιήσει πλέον ‘ότι τα κίνητρα που δημιουργούνται και ανακύπτουν οργανικά από τις προκλήσεις που μας θέτει το φυσικό περιβάλλον, προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, τον μελλοντικό μακροοικονομικό σχεδιασμό και την μαζική άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Δυστυχώς, για κάποιες περιοχές του πλανήτη, η κατάσταση χρειάστηκε να φτάσει στο απροχώρητο για να ληφθούν πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.


Ακόμη όμως και μέσα από ένα σκληρό μάθημα η μία χώρα μετά την άλλη συνειδητοποιεί τα όσα διακυβεύονται αλλά και τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει η περιβαλλοντική τεχνολογία στην διαμόρφωση ενός λαμπρού 21ου αιώνα, σκιαγραφώντας για 2η φορά στην ιστορία μία νέα χρυσή εποχή του καπιταλισμού. Όπως και τον 20ο αιώνα η κρίση του 1929 αποτέλεσε αφορμή για το μεγαλύτερο πακέτο κοινωνικών και οικονομικών μέτρων(new deal) που δόμησαν τον πλανήτη και το κράτος πρόνοιας όπως τα ξέρουμε σήμερα, αγγίζοντας απίστευτους ρυθμούς μεγέθυνσης, έτσι και η παρούσα οικονομική και υγειονομική κρίση είναι το κατάλληλο εύφορο έδαφος για την δημιουργική ανασυγκρότηση της οικονομίας της Ευρώπης στη βάση της κοινωνικής ισότητας, του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος και της μακρόπνοης οικονομικής ευφορίας της Γηραιάς Ηπείρου.


Αυτόν ακριβώς το ρόλο έρχεται να παίξει η Νέα Πράσινη Συμφωνία (green new deal) που ψηφίστηκε και έχει μπει σε τροχιά εφαρμογής τα τελευταία χρόνια. Είναι το τέλειο συμπλήρωμα του αντίστοιχου new deal του 2ου αιώνα και μία υπόσχεση για ένα βιώσιμο αύριο. Ίσως να βιώσουμε δικαιώματα και επίπεδα υγείας και παραγωγικότητας που διαφεύγουν της φαντασίας μας, και αυτό είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία στην ιστορία της ανθρωπότητας.»

Το βίντεο περιέχει στοιχεία και πληροφορίες που έχουν αντληθεί έπειτα από υπεύθυνη έρευνα του δημιουργού στον ιστότοπο google. Συνεπώς έχει αρκετές επιρροές και δεν είναι εξ ολοκλήρου πρωτόλειο.

bottom of page