top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους ενωσιακούς κανόνες



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου). Σύμφωνα με την οδηγία, οι πόλεις και οι κωμοπόλεις υποχρεούνται να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές για τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων τους. Τα ασύλλεκτα ή ανεπεξέργαστα λύματα μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και να ρυπάνουν τις λίμνες, τα ποτάμια, το έδαφος, καθώς και τα παράκτια και τα υπόγεια ύδατα. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή για το θέμα αυτό στην Ελλάδα τον Μάιο του 2020.


Σκοπός της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι να κατευθύνει την ΕΕ προς την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου τής μηδενικής ρύπανσης, προς όφελος της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής ουδετερότητας.


Από τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα προκύπτει ότι σε 209 οικισμούς τα αστικά λύματα δεν συλλέγονται σωστά ούτε υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία πριν από την απόρριψή τους. Η Ελλάδα βασίζεται επίσης, σε υπερβολικό βαθμό, σε μεμονωμένα και κατάλληλα συστήματα (π.χ. σηπτικές δεξαμενές) και άρα δεν πληροί τα πρότυπα της οδηγίας.


Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει προθεσμία δύο μηνών για να διορθώσει την κατάσταση. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

bottom of page