top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ενημερώσει τον κατάλογο με τους ρύπους που επηρεάζουν τα ύδατα



Στα τέλη Ιουλίου η Επιτροπή ξεκίνησε μια διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση για να αναζητήσει απόψεις σχετικά με την επικείμενη επανεξέταση των καταλόγων με τους ρύπους που εμφανίζονται στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και τα αντίστοιχα κανονιστικά πρότυπα.


Αυτή η πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εφαρμογή του προσφάτως εγκριθέντος σχεδίου δράσης μηδενικής ρύπανσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, και ευρύτερων προσπαθειών για την εξασφάλιση της αποδοτικότερης και ασφαλέστερης χρήσης του νερού. Η δημόσια διαβούλευση είναι ανοιχτή για σχόλια έως την 1η Νοεμβρίου 2021.


Ένας πρόσφατος «έλεγχος καταλληλότητας» τον Δεκέμβριο του 2019, διαπίστωσε ότι η νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα είναι σε γενικές γραμμές κατάλληλη για το σκοπό αυτό. Ωστόσο, απαιτείται βελτίωση σε πτυχές όπως οι επενδύσεις, οι κανόνες εφαρμογής, η ενσωμάτωση των στόχων των υδάτων σε άλλες πολιτικές, η χημική ρύπανση, η διοικητική απλούστευση και η ψηφιοποίηση.


Αυτή η αναθεώρηση στοχεύει να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις ελλείψεις σε σχέση με τη χημική ρύπανση και τη νομική υποχρέωση τακτικής αναθεώρησης των καταλόγων ρύπων. Επιδιώκει επίσης να αντιμετωπίσει την ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή (συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ψηφιακών εργαλείων) και να υποστηριχθούν οι χώρες της ΕΕ στην αντιμετώπιση θεμάτων με ρυπαντικές ουσίες που τις αποτρέπουν από την εκπλήρωση των νομικών υποχρεώσεων και την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων.


Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει επίσης στην εφαρμογή της στρατηγικής προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φαρμακευτικά προϊόντα στο περιβάλλον και συμπληρώνει τις προγραμματισμένες στρατηγικές για τα χημικά για τη βιωσιμότητα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς και τις παράλληλες εκτιμήσεις επιπτώσεων για τη βελτίωση της οδηγίας για την επεξεργασία αστικών λυμάτων, την οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές και την εφαρμογή της νέας οδηγίας για το πόσιμο νερό.


Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevičius δήλωσε:


«Όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επωφεληθούν από το καθαρό νερό. Η διασφάλιση καλής ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων στην Ευρώπη είναι υψίστης σημασίας για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον. Η ρύπανση που προκαλείται από φυτοφάρμακα, PFAS ή από κατάλοιπα φαρμακευτικών προϊόντων πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις σας για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα».


Από το 2000, η ​​Οδηγία-Πλαίσιο για τα ύδατα αποτελεί το κύριο νομικό μέσο για την προστασία των υδάτων της Ευρώπης, με στόχο τον καθαρισμό των μολυσμένων υδάτων και τη διατήρηση καθαρών υδάτων. Παράλληλα με την Οδηγία για τα Περιβαλλοντικά Πρότυπα Ποιότητας (EQSD), την Οδηγία για τα Υπόγεια Νερά (GWD), εφαρμόζεται στα γλυκά, παράκτια και μεταβατικά ύδατα καθώς και στα υπόγεια ύδατα. Εξασφαλίζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση των υδάτων, με σεβασμό στην ακεραιότητα ολόκληρων των οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης μεμονωμένων ρύπων και του καθορισμού αντίστοιχων κανονιστικών προτύπων.

bottom of page