top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η επαναφορά της υδροηλεκτρικής ενέργειας



Η χωρητικότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας για την ταχύτερη ενσωμάτωση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, αλλά η ανάπτυξή της αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά 23% αυτή τη δεκαετία, χωρίς μια σαρωτική πολιτική και επενδυτική ώθηση, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Τετάρτη.


"Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι ο ξεχασμένος γίγαντας της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει να ξαναγυρίσει στην ενεργειακή και κλιματική ατζέντα εάν οι χώρες είναι σοβαρές για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων τους", δήλωσε σε δήλωση ο Εκτελεστικός Διευθυντής της IEA Φατίχ Μπίρολ.


Εκτός από την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πολλές υδροηλεκτρικές μονάδες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή και την ταχεία παραγωγή, επιτρέποντας την ενσωμάτωση πιο διαλείπουσας παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ανέφερε ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την ειδική αγορά υδροηλεκτρικής ενέργειας .


Ωστόσο, τα νέα έργα αντιμετωπίζουν συχνά μεγάλες χρονικές περιόδους, μακροχρόνιες διαδικασίες αδειοδότησης, υψηλό κόστος και κινδύνους από περιβαλλοντικές εκτιμήσεις, καθώς και αντίθεση από τις τοπικές κοινότητες, ανέφερε.


Το 2020, η υδροηλεκτρική ενέργεια προμήθευσε το ένα έκτο της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και περισσότερο από όλες τις άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καλύπτοντας την πλειονότητα της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε 28 αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες με συνολικό πληθυσμό 800 εκατομμύρια, πρόσθεσε ο IEA.


Η παγκόσμια ισχύς υδροηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 17% ή 230 gigawatt (GW) μεταξύ 2021 και 2030, με επικεφαλής την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία και την Αιθιοπία, αλλά αυτό ήταν σχεδόν 25% πιο αργό από την επέκταση της προηγούμενης δεκαετίας, σύμφωνα με την έκθεση.


Περίπου το ήμισυ του οικονομικά βιώσιμου δυναμικού της υδροηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως παραμένει ανεκμετάλλευτο, ειδικά στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, δήλωσε ο IEA.


bottom of page