top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η έκθεση του ΠΟΥ για την πανδημία δείχνει σαφή σχέση των ζωονόσων με την απώλεια της βιοποικιλότητας



Στην επίσημη έκθεσή του σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισήμανε σήμερα τους πιθανούς κινδύνους ασθένειας μέσω της επαφής μεταξύ άγριας ζωής και ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτό υποδεικνύεται ο απειλητικός για τη ζωή κίνδυνος που προκύπτει από την καταστροφή του οικοσυστήματος, η οποία διαλύει την ουδέτερη ζώνη. Οι επιστήμονες λένε ότι μας προστατεύει από ιούς που μεταδίδονται μέσω της άγριας ​​ζωής.


Ο διευθυντής έργου Greenpeace East Asia Forests and Oceans Pan Wenjing δήλωσε:


«Οι ανησυχίες των ερευνητών αυξάνονται όλο και περισσότερο σχετικά με τους κινδύνους μολυσματικών ασθενειών από την απώλεια της βιοποικιλότητας. Αυτοί οι ιοί βρίσκονται απομονωμένοι από εμάς - βρίσκονται στη φύση αλλά τα οικοσυστήματα μας παρέχουν μια ζώνη προστασίας. Βρισκόμαστε σε αυτό το οικολογικό buffer. Η κινεζική κυβέρνηση πέρυσι έκανε μερικά αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός με την απαγόρευση της αναπαραγωγής άγριων ζώων και την κατανάλωση τροφίμων. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, στην Κίνα και αλλού. Οι παγκόσμιες κρίσεις για την υγεία, όπως η πανδημία COVID-19, θα συμβούν συχνότερα εάν δεν προστατεύσουμε τα φυσικά οικοσυστήματα παγκοσμίως».


Μαζί με την άμεση επαφή με άγρια ​​ζώα, η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων διευκολύνει τις μεταδοτικές ασθένειες που εξαπλώνονται μέσω πολλών παραγόντων. Για παράδειγμα, η πλούσια βιοποικιλότητα προστατεύει τους ανθρώπους από τη μετάδοση ασθενειών από τα κουνούπια. Περιοχές με υψηλότερη ποικιλομορφία πτηνών έδειξαν χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, επειδή τα κουνούπια, ως φορέας λοίμωξης, ήταν λιγότερο πιθανό να βρουν κατάλληλους ξενιστές. Άλλα παραδείγματα μολυσματικών ασθενειών που αυξάνονται λόγω της εισβολής του οικοσυστήματος, περιλαμβάνουν τον κίτρινο πυρετό, το Mayaro και τη Νόσο του Chagas στην Αμερική.


Η παγκόσμια κλίμακα και ο ταχύς ρυθμός καταστροφής του φυσικού οικοσυστήματος συνεπάγονται αυξημένους κινδύνους για τις ασθένειες. Οι κύριες αιτίες είναι η εκμετάλλευση των πόρων και η υψηλής έντασης γεωργική βιομηχανία.


Η COP 15 της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα προγραμματίζεται να φιλοξενηθεί στο Γιουνάν της Κίνας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.


Η εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace International, Jennifer Morgan, δήλωσε:


«Δεδομένου ότι οι ιοί δεν γνωρίζουν από σύνορα, η πολυμερής συνεργασία είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων κρίσεων. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων είναι ο δρόμος για περισσότερες επιδημίες. Τώρα είναι η ώρα να αναβαθμίσετε και να μετατρέψετε τις παγκόσμιες φιλοδοξίες για προστασία του οικοσυστήματος σε πραγματική δράση. Οι κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να έχουν αυτήν την ευθύνη και επίσης να διασφαλίζουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν μας θέτουν σε κίνδυνο».

bottom of page