top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερα περιστατικά και θανάτους λόγω κορονοϊού



Ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων λόγω του COVID-19 έχει πλέον περάσει το μισό εκατομμύριο. Για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της νόσου, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί ορισμένα μέρη έχουν μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων και θανάτων από άλλα.


Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει αυτό είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση. Έρευνα έδειξε ότι η μακροχρόνια έκθεση σε ρύπους όπως τα λεπτά σωματίδια (συχνά ονομάζονται PM2.5, καθώς αυτά είναι σωματίδια μικρότερα από 2,5 μικρόμετρα), διοξείδιο του αζώτου (NO₂) και διοξείδιο του θείου (SO₂) μπορούν να μειώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων και να προκαλέσουν αναπνευστική ασθένεια. Αυτοί οι ρύποι έχουν επίσης αποδειχθεί ότι προκαλούν επίμονη φλεγμονώδη απόκριση ακόμη και σε σχετικά νέους και ότι αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από ιούς που στοχεύουν στην αναπνευστική οδό.


Το παθογόνο που προκαλεί COVID-19 - SARS-CoV-2 - είναι ένας τέτοιος ιός. Αρκετές μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό και σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου. Μια μελέτη των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση στις συγκεντρώσεις PM2,5 1 μικρογραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο σχετίζεται με αύξηση 8% του ποσοστού θανάτου COVID-19. Η νέα έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ των περιπτώσεων COVID-19 και της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ολλανδία και διαπίστωσε ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τη χώρα αυτή θα μπορούσε να είναι έως και 16,6%.


Η ασυνήθιστη περίπτωση της Ολλανδίας


Αφού αναλύθηκαν δεδομένα για 355 ολλανδικούς δήμους, διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των συγκεντρώσεων λεπτών σωματιδίων 1 μικρογραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο συνδέθηκε με αύξηση έως και 15 περιπτώσεων COVID-19, τέσσερις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τρεις θανάτους.


Η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση COVID-19 στην Ολλανδία σημειώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχαν εντοπιστεί περισσότερες από 50.000 περιπτώσεις. Η εθνική εξάπλωση των περιπτώσεων COVID-19 δείχνει μεγαλύτερο αριθμό στις νοτιοανατολικές περιοχές.



bottom of page