top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ευρωπαϊκή διάκριση σε ερευνητικό έργο για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών με ελληνική συμμετοχή



Το 1ο Βραβείο «Prix Spécial du Jury», του ετήσιου διαγωνισμού «Les Etoiles de l’Europe», απέσπασε το ερευνητικό πρόγραμμα GenTree, στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Δασικής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Στο έργο H2020 GenTree απονεμήθηκε το διάσημο «Prix Spécial du Jury» στην 8η ετήσια τελετή "Les Etoiles de l'Europe" στα τέλη Δεκεμβρίου. Το βραβείο απονεμήθηκε στον Bruno Fady, ανώτερο επιστήμονα στο INRAE ​​και συντονιστή του GenTree, από την Γαλλίδα Υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, Frédérique Vidal, Υπουργού σε διαδικτυακή τελετή.


Η Ελλάδα συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα, μέσω του Εργαστηρίου Δασικής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου, τον καθηγητή Φίλιππο Α. Αραβανόπουλο.


Το Les Etoiles de l'Europe είναι ένα γαλλικό βραβείο που τιμά κάθε χρόνο μικρά και μεγάλα έργα της ΕΕ ου συντονίζονται από γαλλικά ιδρύματα ως ενθάρρυνση για τους επιστήμονες να ηγηθούν της κοινοτικής χρηματοδοτούμενης ερευνητικής προσπάθειας.


Το GenTree αναγνωρίστηκε για την επιστημονική του αριστεία, την ευρωπαϊκή του διάσταση και τον μεγάλο κοινωνικό του αντίκτυπο, αντιμετωπίζοντας ζητήματα που είναι στρατηγικά για τις επόμενες γενιές, όπως η ανθεκτικότητα των δασικών οικοσυστημάτων και η υποστηρικτική γενετική τους ποικιλομορφία.


Λαμβάνοντας υπόψη αρκετές δεκαετίες έρευνας και συνεργασίας για τους δασικούς γενετικούς πόρους, η GenTree άνοιξε τον ευρωπαϊκό δρόμο για το πώς αυτή η πρώτη ύλη της ζωής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της βιώσιμης διαχείρισης των δασών υπό την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές προσδοκίες.


Οι πόροι που παράγονται κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών του έργου σε δώδεκα μεγάλα είδη δασικών δέντρων στην Ευρώπη περιλαμβάνουν (1) γονιδιωματικά δεδομένα μεγάλης και μικρής κλίμακας, (2) μια σειρά βάσεων δεδομένων για δακτυλίους δέντρων, φαινοτυπικά χαρακτηριστικά φύλλων και ολόκληρων δέντρων και δασική οικολογία και δυναμική, και (3) κατάλογο πολιτικών που επηρεάζουν τη γενετική ποικιλομορφία.


Αυτοί οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν για τα επόμενα χρόνια και θα συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω διερεύνηση των περίπλοκων και μερικώς κατανοητών μηχανισμών που επιτρέπουν την προσαρμογή σε είδη δέντρων, το οποίο είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση.

bottom of page