top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Επέστρεψαν οι εκπομπές το 2021



Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Αμερικής από την ενέργεια και τη βιομηχανία αυξήθηκαν 6,2 τοις εκατό το 2021 καθώς η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα πανδημίας και τα εργοστάσια άνθρακα της χώρας επανήλθαν, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε από το Rhodium Group.


Η ανάκαμψη δεν ήταν έκπληξη: οι εκπομπές του έθνους είχαν πέσει πάνω από 10 τοις εκατό το 2020, τη μεγαλύτερη πτώση ενός έτους που έχει καταγραφεί, μετά το αρχικό ξέσπασμα του κορωνοϊού που προκάλεσε εκτεταμένα lockdown και η κατανάλωση ενέργειας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Καθώς οι περιορισμοί χαλάρωσαν και η οικονομική δραστηριότητα επανήλθε, οι εκπομπές αναμενόταν να ανακάμψουν.


«Αν μη τι άλλο, η περσινή ανάκαμψη στις εκπομπές ήταν χαμηλότερη από ό,τι θα μπορούσε να ήταν, επειδή η πανδημία εξακολουθεί να προκαλεί διαταραχές και η οικονομία δεν έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό», δήλωσε η Kate Larsen, συνεργάτης στο Rhodium Group, μια εταιρεία ερευνών και συμβούλων. «Οι εκπομπές εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019».


Η άνοδος των εκπομπών υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Μπάιντεν στην προσπάθειά του να απομακρύνει το έθνος από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα και να βοηθήσει στην αποφυγή μιας δραστικής αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.


Ο κ. Μπάιντεν έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας τουλάχιστον κατά 50 τοις εκατό κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030, που είναι περίπου ο ρυθμός που οι επιστήμονες λένε ότι ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να ακολουθήσει για να αποτρέψει τη θέρμανση της Γης περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο καταστροφικών επιπτώσεων. Ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου τον περασμένο αιώνα.




bottom of page