top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Πώς μπορούν να διατηρηθούν ασφαλείς και υγιείς οι Ευρωπαίοι σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα;



Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές από την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων ακραίων καιρικών φαινομένων και μολυσματικών ασθενειών. Μια νέα ενημέρωση από το Lancet Countdown και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαρτίου για το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Κλίματος και Υγείας, εφιστά την προσοχή στις επιπτώσεις στην υγεία από την αλλαγή του κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και προτείνει βασικές δράσεις για την αντιμετώπισή τους.


Η ενημέρωση «Ανταπόκριση στους κινδύνους για την υγεία από την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη» υπογραμμίζει βασικές επιπτώσεις στην υγεία από την κλιματική αλλαγή, καθώς και ευκαιρίες για μείωση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με το κλίμα μέσω πολιτικών προσαρμογής που ευθυγραμμίζονται με δράσεις μετριασμού. Η ενημέρωση είναι μια κοινή προσπάθεια του Lancet Countdown: Παρακολούθηση της προόδου για την υγεία και την αλλαγή του κλίματος (μια παγκόσμια συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και διεθνών οργανισμών) και του ΕΟΠ.


Η κλιματική αλλαγή απειλεί να υπονομεύσει τα τελευταία 50 χρόνια των κερδών της παγκόσμιας δημόσιας υγείας μέσω ακραίων κυμάτων θερμότητας, απειλών για συστήματα τροφίμων και νερού και μεταβαλλόμενα πρότυπα μολυσματικών ασθενειών.


Οι καιρικές και ακραίες κλιματικές συνθήκες έχουν ήδη οδηγήσει σε θανάτους και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία στην Ευρώπη, υπενθυμίζει η ενημέρωση. Επιπλέον, η ευπάθεια στις ακραίες θερμοκρασίες συνεχίζει να αυξάνεται στην Ευρώπη, λόγω του αυξανόμενου αστικού πληθυσμού, των χρόνιων συνθηκών υγείας που γίνονται πιο συχνές και του αυξανόμενου αριθμού ηλικιωμένων. Ταυτόχρονα, η αλλαγή του κλίματος καθιστά ορισμένες περιοχές της Ευρώπης πιο κατάλληλες για διάφορες μολυσματικές ασθένειες, όπως ο πυρετός του δάγκειου πυρετού, οι λοιμώξεις του Vibrio και ο πυρετός του Δυτικού Νείλου.


Η ενημέρωση σημειώνει ότι, ενώ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν στρατηγικές ή σχέδια προσαρμογής, οι δράσεις που αντιμετωπίζουν τις κλιματικές απειλές για την υγεία καθυστερούν και θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από περισσότερες γνώσεις σχετικά με αποτελεσματικές λύσεις. Επιπλέον, σε τοπικό επίπεδο, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή παραμένει στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού, του αστικού σχεδιασμού ή των περιβαλλοντικών τμημάτων και οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο.


Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Κλίματος και Υγείας


Η ενημέρωση δημοσιεύεται στο νέο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Κλίματος και Υγείας, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει εύκολη πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πόρων σχετικά με την αλλαγή του κλίματος και την υγεία.


Το Παρατηρητήριο είναι ένα κοινό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΕΟΠ και άλλων συντελεστών, το οποίο φιλοξενείται στο Climate-ADAPT από τον ΕΟΠ. Είναι το πρώτο συγκεκριμένο παραδοτέο της νέας στρατηγικής της ΕΕ για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος. Αυτή η στρατηγική, η οποία ανακοινώθηκε στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αποτελεί βασικό στοιχείο για να καταστεί η Ευρώπη ουδέτερη από το κλίμα και ανθεκτική στο κλίμα έως το 2050.

bottom of page