top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Η φύση της Ευρώπης υπό πίεση - Προκλήσεις και λύσεις



Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και άλλες εκτιμήσεις έδειξαν ότι τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα βρίσκονται υπό σοβαρή απειλή. Αιώνες εκμετάλλευσης έχουν αφήσει το στίγμα τους στον φυσικό κόσμο της Ευρώπης και τα περισσότερα προστατευόμενα ενδιαιτήματα και είδη δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Τα «EEA Signals 2021 - Europe’s» παρουσιάζουν μια επισκόπηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η φύση της Ευρώπης και επισημαίνει στρατηγικές για την αναστροφή της κατάστασης.


Τα «EEA Signals 2021 — Europe’s nature» παρέχει μια εικόνα της κατάστασης της ευρωπαϊκής φύσης - των οικοτόπων και των ειδών της - και ένα παράθυρο στον κόσμο της διατήρησης, της συλλογής δεδομένων και των στρατηγικών για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. Τα «EEA Signals» είναι μια σειρά από σύντομα άρθρα που βασίζονται σε στοιχεία, πληροφορίες και συνεντεύξεις εμπειρογνωμόνων του ΕΟΠ που δημοσιεύτηκαν προηγουμένως.


Τα φετινά «EEA Signals» εστιάζουν την αξία της φύσης και γιατί τα ισχυρά οικοσυστήματα είναι σημαντικά για την ευημερία των ανθρώπων. Ένα άρθρο σχετικά με την κατάσταση της φύσης περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η φύση της Ευρώπης, ενώ άλλα κομμάτια εξετάζουν τις κύριες αιτίες πίσω από την ανησυχητική κατάσταση και τους πιο ελπιδοφόρους τρόπους για να επιτρέψουν στη φύση να ανακάμψει και να ανθίσει.



Η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030 είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Ευρώπης για την προστασία της φύσης και την αντιστροφή της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων. Μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, αποτελεί βασικό μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία σκιαγραφεί τη μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της ΕΕ να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος με βιώσιμη οικονομία έως το 2050.


Τα «EEA Signals» είναι μια ετήσια, ευανάγνωστη έκδοση, η οποία εξετάζει βασικά ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα. Πρόσφατες εκθέσεις Signals του ΕΟΠ εξέτασαν τη ρύπανση (2020), το έδαφος (2019), το νερό (2018) και την ενέργεια (2017).

bottom of page