top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Η βιομηχανική ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη κόστισαν στην κοινωνία έως 433 δισ. ευρώ το 2017



Οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων και αερίων θερμοκηπίου από μεγάλες βιομηχανικές τοποθεσίες στην Ευρώπη κόστισαν στην κοινωνία μεταξύ 277 και 433 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2017, σύμφωνα με ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Περίπου το ήμισυ του ετήσιου κόστους οφείλεται σε μόλις 211 εγκαταστάσεις, περίπου το 2% των μεγαλύτερων βιομηχανικών χώρων στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το σχέδιο δράσης μηδενικής ρύπανσης αποτελούν ευκαιρίες για τη βελτίωση της κατάστασης.


Η ενημέρωση του ΕΟΠ «Μετρώντας το κόστος της βιομηχανικής ρύπανσης» εκτιμά τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον βιομηχανικό τομέα της Ευρώπης, με βάση τα δεδομένα εκπομπών από το Ευρωπαϊκό Μητρώο Απελευθέρωσης και Μεταφοράς Ρύπανσης (E-PRTR). Η ανάλυση αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων του ΕΟΠ για την εκτίμηση των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη και δείχνει ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο στη μείωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεων, το κοινωνικό κόστος της βιομηχανικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμένει υψηλό.


Συνολικά, η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη εκτιμάται ότι έχουν κοστίσει στην κοινωνία μεταξύ 277 και 433 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 2-3 ​% του ΑΕΠ της ΕΕ και υψηλότερο από τη συνολική οικονομική παραγωγή πολλών μεμονωμένων κρατών μελών εκείνο το έτος, σημειώνει η ενημέρωση του ΕΟΠ.


Επιπλέον, η ενημέρωση του ΕΟΠ δείχνει ότι ένας σχετικά μικρός αριθμός εγκαταστάσεων εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού κόστους. Μόνο 211 τοποθεσίες (από τις 11.655 εγκαταστάσεις που αναφέρουν εκπομπές ρύπων που περιλαμβάνονται στο E-PRTR το 2017) προκάλεσαν το 50% του συνολικού κόστους ζημιών που σχετίζεται με τους κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τα αέρια του θερμοκηπίου.


Οι θερμικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής -που λειτουργούν ως επί το πλείστον με άνθρακα- προκαλούν τη μεγαλύτερη βλάβη στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον: 24 από τις κορυφαίες 30 ρυπογόνες εγκαταστάσεις είναι θερμικοί σταθμοί.


Η ανάλυση βασίζεται σε τεχνική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Θεμάτων του ΕΟΠ για τη Ρύπανση του Αέρα, τις Μεταφορές, τον Θόρυβο και τη Βιομηχανική Ρύπανση (ETC/ATNI), χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη μεθοδολογία, βασισμένη στη λεγόμενη Προσέγγιση Διαδρομής Επιπτώσεων. Η προσέγγιση λαμβάνει υπόψη τις ποσότητες και την εξάπλωση διαφορετικών ρύπων από τις βιομηχανικές πηγές τους, τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, τα οικοσυστήματα, το κλίμα και τη γεωργία, για παράδειγμα, και το σχετικό νομισματικό κόστος.


Η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και η φιλοδοξία μηδενικής ρύπανσης δημιουργούν μια σημαντική ευκαιρία για αλλαγή. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτήν τη μετατόπιση, ενισχύοντας τα μελλοντικά διαπιστευτήρια της Ευρώπης ως ηγέτη στην «πράσινη» βιομηχανία, αναφέρει η ενημέρωση του ΕΟΠ.

bottom of page