top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

ΕΟΠ: Η ατζέντα βιωσιμότητας της Ευρώπης χρειάζεται γνώση για δράση και πιο συγκεκριμένους στόχους



Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει θέσει πρωτοφανείς φιλοδοξίες βιωσιμότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ζητά αλλαγές μετασχηματισμού σε ολόκληρη την κοινωνία. Για την πραγματοποίηση τέτοιων εκτεταμένων αλλαγών, η Ευρώπη χρειάζεται γνώση για δράση. Αυτό σημαίνει καλύτερη πρόσληψη και χρήση της υπάρχουσας γνώσης, νέους τύπους γνώσης, νέους τρόπους δημιουργίας γνώσης και, σε ορισμένους τομείς πολιτικής, καλύτερα δεδομένα και πιο συγκεκριμένους στόχους, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.


Η έκθεση του ΕΟΠ «Γνώση για δράση: Ενίσχυση της μετάβασης σε μια βιώσιμη Ευρώπη» εξετάζει τα πορίσματα της έκθεσης του ΕΟΠ για το «Ευρωπαϊκό περιβάλλον - κατάσταση και προοπτικές 2020» (SOER 2020) στο πλαίσιο των σημερινών περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων της Ευρώπης και της γνώσης απαιτείται για την επίτευξη βιωσιμότητας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.


Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠ, το επίπεδο φιλοδοξίας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι πρωτοφανές. Περιλαμβάνει την ανάγκη αντιμετώπισης των βασικών αιτιών της μη βιωσιμότητας. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο αυτές οι φιλοδοξίες έχουν μεταφραστεί σε καθορισμένους ή ποσοτικούς στόχους ποικίλλει. Για παράδειγμα, η έκθεση σημειώνει ότι οι ποσοτικοί στόχοι λείπουν στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και των χημικών ουσιών και λείπουν ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για το περιβάλλον και την υγεία και για να καταστεί η γεωργία της Ευρώπης ουδέτερη από άνθρακα.


Η επίτευξη των φιλοδοξιών βιωσιμότητας της Ευρώπης απαιτεί καλά δεδομένα και πληροφορίες, αλλά παραμένουν σημαντικά κενά στη γνώση, για παράδειγμα, σε θαλάσσια είδη, μη προστατευόμενα είδη και ενδιαιτήματα, την κατάσταση του οικοσυστήματος, την ποιότητα των υλικών, τα περιβαλλοντικά αποτυπώματα και τα μείγματα χημικών, επισημαίνει η έκθεση του ΕΟΠ. Απαιτείται επίσης καλύτερη παρακολούθηση της προόδου σε ορισμένους τομείς, όπως η κυκλική οικονομία.


Οι φιλοδοξίες της Ευρώπης για τη βιωσιμότητα απαιτούν μια μετασχηματιστική αλλαγή στην κοινωνία και μια τέτοια αλλαγή θα απαιτήσει νέους τύπους γνώσεων, αναφέρει η έκθεση του ΕΟΠ. Η υποστήριξη της λήψης αποφάσεων θα απαιτήσει πέρα ​​από την κάλυψη κενών δεδομένων και πληροφοριών και τη δημιουργία γνώσης για το περιβάλλον. Απαιτεί τη γρήγορη δημιουργία της σοφίας σχετικά με τον τρόπο σωστής δράσης - ένα σύστημα γνώσης για μεταβάσεις βιωσιμότητας.


«Κατανοούμε επί του παρόντος τις προκλήσεις βιωσιμότητας καλύτερα από ότι καταλαβαίνουμε τις ήδη διαθέσιμες λύσεις και την εφαρμογή τους. Η γνώση για δράση σημαίνει ενίσχυση της πρόσληψης και χρήσης της γνώσης σε ολόκληρη την κοινωνία για την υποστήριξη των αλλαγών με την ταχύτητα και την κλίμακα που απαιτούνται για μια μετάβαση στη βιωσιμότητα», δήλωσε ο Hans Bruyninckx, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΟΠ.


Η μετασχηματιστική αλλαγή δεν θα επιτευχθεί μόνο με περιβαλλοντικές πολιτικές, αναφέρει η έκθεση του ΕΟΠ. Αντ 'αυτού, απαιτούνται δράσεις σε φορολογικές, τομεακές, βιομηχανικές, κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης, απασχόλησης, περιφερειακές, καινοτομικές και ερευνητικές πολιτικές και η γνώση για δράση πρέπει να ενσωματωθεί σε όλους αυτούς τους τομείς και να εμπλέξει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων στην ανάπτυξή της.


bottom of page