top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Εκατομμύρια θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση



«Το πρόβλημα του νέφους είναι σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένο. Έχει γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους για τη χάραξη τέτοιων πολιτικών, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν δράση για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Για εμένα προσωπικά νομίζω ότι θα ήταν ασφαλέστερο να μετακομίσω εκτός Κρακοβίας επειδή ακόμη και σήμερα, το 2018, αναπνέουμε ανθυγιεινό αέρα. Πρέπει πάντως να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε μέσα σε μια νύχτα», λέει ο Πολωνός Αντρέι Γκούλα στην DW, που δραστηριοποιείται σε μια πρωτοβουλία για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πατρίδα του.


Η Πολωνία βέβαια, δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αναπνέουν μολυσμένο αέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι επτά εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους το 2016 εξαιτίας του μολυσμένου αέρα. Στην Ευρώπη πέθαναν το 2015 περίπου μισό εκατομμύριο άτομα πρόωρα από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εκτιμά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία είναι η συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων, τα οποία λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους εισχωρούν ευκολότερα στους πνεύμονες.


Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σήμερα είναι αισθητά καλύτερη από ό,τι το 1990, περίπου το 90% των Ευρωπαίων που ζουν σε αστικά κέντρα εξακολουθούν να αναπνέουν μολυσμένο αέρα, επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, κατατάσσοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση σε υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία στην Ευρώπη. Ο Αλμπέρτο Γκονζάλεζ, ειδικός σε θέματα ποιότητας αέρα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος δήλωσε στην DW ότι «προχωρούμε σε μείωση των εκπομπών από την κίνηση οχημάτων, ενώ και οι βιομηχανικές εκπομπές ρύπων ελέγχονται καλά, αλλά ίσως θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις εκπομπές της γεωργίας, ειδικά στην αμμωνία. Εάν δει κανείς τα στοιχεία διαπιστώνει ότι η γεωργία είναι ο τομέας με τη μικρότερη μείωση εκπομπών συγκριτικά με τους υπόλοιπους τομείς».


Μεγαλύτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρατηρείται στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η Βουλγαρία έχει τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Πολωνία. Εκεί, συγκεκριμένα στο Κατοβίτσε, θα φιλοξενηθεί τον φετινό Δεκέμβριο η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα.



bottom of page