top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Πώς αξιολογείτε την ονοματοδοσία καιρικών επεισοδίων;



Ένα νέο ερωτηματολόγιο προς συμπλήρωση σχετικά με την ονοματοδοσία ακραίων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο έχει ως στόχο την αξιολόγηση του αντίκτυπου της ονοματοδοσίας καιρικών επεισοδίων με υψηλή επικινδυνότητα, η οποία εφαρμόζεται με πρωτοβουλία της επιχειρησιακής μονάδας ΜΕΤΕΟ από τον Ιανουάριο του 2017.


Από την αρχή του 2017, αποφασίσθηκε να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά/διαταραχές οι οποίες αναμένονται να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα.


Ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (πχ. Βρετανικό Metoffice), η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει την μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.


Η αρχή έγινε με την εξαήμερη κακοκαιρία Αριάδνη (05-11/01/2017). Όταν τα προγνωστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι αναμένονται καιρικές συνθήκες οι οποίες ενδεχομένως θα δημιουργήσουν προβλήματα, θα δίνονται ονόματα, με γνώμονα πάντα την σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε να αποφευχθούν υπερβολές.


Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου δεν διαρκεί πάνω από 5 λεπτά και οι απαντήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές (περιορισμένης χρήσης, για σκοπούς επιστημονικής έρευνας).


Βρείτε το ερωτηματολόγιο εδώ.

bottom of page