top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Δημιουργήθηκε λευκή μπογιά που ανακλά τουλάχιστον το 98% των ακτίνων του ήλιου!



Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «ACS Applied Materials & Interfaces» ερευνητές του Πανεπιστημίου Πέρντιου της Ιντιάνα αναφέρουν ότι δημιούργησαν μια λευκή μπογιά που ανανκλά τουλάχιστον το 98% των ακτίνων του ήλιου και μειώνει τη θερμοκρασία των βαμμένων επιφανειών.


Σύμφωνα με τους ερευνητές η μπογιά αυτή μπορεί να μειώσει την θερμοκρασία του κτίσματος στο οποίο έχει τοποθετηθεί κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου ακόμη και σε ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια καθώς ακτινοβολεί πίσω στο Διάστημα τη θερμότητα. Αν η μπογιά έχει πράγματι αυτές τις ιδιότητες αυτό σημαίνει ότι όσοι ζουν ή εργάζονται σε ένα κτίριο που είναι βαμμένη με αυτή θα κάνουν μικρότερη χρήση των κλιματιστικών. Αυτό με την σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση θα υπάρχει μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.


Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι αν περίπου το 1% της επιφάνειας της Γης καλυπτόταν με το υλικό που δημιούργησαν, αν ας πούμε βάφονταν με αυτό οι περισσότερες στέγες στον κόσμο, θα ήταν εφικτό να αναστραφεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε δημιουργήσει παλαιότερα μια λευκή μπογιά που ανακλούσε το 95,5% του ηλιακού φωτός η οποία κρατούσε μέχρι σήμερα το σχετικό ρεκόρ.


Αυτό που δίνει τις εκπληκτικές ιδιότητες ανάκλασης του ηλιακού φωτός στην νέα βαφή είναι το θειικό βάριο, μια χημική ουσία που δεν απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγάλη εταιρεία για την εμπορική αξιοποίησή της μπογιάς και ότι σε περίπτωση που τελικά φτάσει στην αγορά θα έχει κόστος παρόμοιο με τις υπόλοιπες. Σημειώνουν επίσης ότι η μπογιά δεν θα είναι εκτυφλωτική για τα μάτια, απλώς θα φαίνεται λίγο πιο άσπρη από το χιόνι.

bottom of page