top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Δανία: Το Facebook ζεσταίνει τα νοικοκυριά του Odense μέσω της θερμότητας του κέντρου δεδομένων



Τα έργα του διάσημου συγγραφέα του Odense, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, απεικονίζουν τους χειμώνες στη Δανία σαν ονειρικούς - αλλά στην πραγματικότητα είναι κρύοι, υγροί και σκοτεινοί. Τώρα, χάρη στο κέντρο δεδομένων του Facebook στο Odense, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας θα ανακουφιστεί από το κρύο.


Το ειδικά διαμορφωμένο κέντρο δεδομένων Odense λειτουργεί στο διαδίκτυο από τον Σεπτέμβριο, αλλά η αποστολή του για την αειφορία ξεκίνησε πριν από χρόνια. Η εγκατάσταση εντοπίστηκε και σχεδιάστηκε με γνώμονα την ανάκτηση θερμότητας από την αρχή. Ο τρέχων στόχος είναι η ανάκτηση και η δωρεά 100.000 MWh ενέργειας ετησίως από τους διακομιστές της - αρκετή για να ζεστάνει 6.900 σπίτια.


Αυτή η θερμότητα δωρίζεται για να ζεσταθεί ένα τοπικό νοσοκομείο και χιλιάδες άλλα κτίρια στη γύρω κοινότητα. Όπως όλα τα κέντρα δεδομένων του Facebook, αυτό υποστηρίζεται από 100% ανανεώσιμη ενέργεια. Στο Odense, ένα νέο έργο αιολικής ενέργειας προσθέτει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ετησίως στο σκανδιναβικό δίκτυο από ό, τι καταναλώνει το κέντρο δεδομένων.


Οι ιδιότητες του Odense περιλαμβάνουν τη δυνατότητα σύνδεσης σε ένα εξαιρετικά αξιόπιστο ηλεκτρικό δίκτυο Nordic με ευκαιρίες να προσθέσουμε νέες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καλή πρόσβαση στις ίνες και το ταλέντο που απαιτείται για την κατασκευή και τη λειτουργία του κέντρου δεδομένων. Αλλά αυτό που πραγματικά διαφοροποίησε αυτόν τον ιστότοπο από άλλους ήταν η ευκαιρία για ανάκτηση θερμότητας.


Το Odense θερμαίνει τα κτίριά του μέσω συστήματος τηλεθέρμανσης. Το σύστημα, το οποίο διαχειρίζεται ο συνεργάτης του Facebook για αυτό το έργο, η εταιρεία τηλεθέρμανσης Fjernvarme Fyn, στέλνει ζεστό νερό στα σπίτια της πόλης και σε άλλα κτίρια, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούν καλοριφέρ για θερμότητα.



Μια διεπιστημονική ομάδα μηχανικών του Facebook, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, χειριστές εγκαταστάσεων και επαγγελματίες της ενέργειας ξεκίνησε το ταξίδι με τον Fjernvarme Fyn για να καταστήσει δυνατή τη δυνατότητα των δύο κτιρίων, 50.000 τετραγωνικών μέτρων, να συλλάβουν και να ανακτήσουν τη θερμότητα χαμηλής θερμοκρασίας που παράγεται από τους χιλιάδες διακομιστές και να παραδώσουμε αυτήν τη θερμότητα δωρεάν στην κοινότητα.


Αντί να απελευθερώνει τον ζεστό αέρα από τους διακομιστές στην ατμόσφαιρα, η εγκατάσταση του Odense τον κατευθύνει σε χάλκινα πηνία γεμάτα με νερό. Η διαδικασία ξεκινά με το Fjernvarme Fyn να διοχετεύει νερό από την ολοκαίνουργια εγκατάσταση αντλίας θερμότητας μέσω μονωμένων χαλύβδινων σωλήνων στην οροφή του κέντρου δεδομένων, όπου κατευθύνεται σε πηνία χαλκού που βρίσκονται μέσα σε καθεμία από τις 176 μονάδες ψύξης. Εκεί, ο ζεστός αέρας από τους διακομιστές θερμαίνει το νερό που ρέει μέσω των πηνίων.


Μόλις ζεσταθεί το νερό στα πηνία, αντλείται πίσω στη μονάδα αντλίας θερμότητας, την οποία διαθέτει και λειτουργεί η Fjernvarme Fyn. Μέσα στην εγκατάσταση αντλίας θερμότητας του Fjernvarme Fyn, η θερμότητα από το εισερχόμενο ζεστό νερό χρησιμοποιείται από τις αντλίες θερμότητας για να αυξήσει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του βρόχου νερού που παρέχει ζεστό νερό σε θερμαντικά σώματα σε όλη την κοινότητα σε ζεστά σπίτια.


Επειδή η ευαισθητοποίηση στις περιβαλλοντικές προσπάθειες είναι προτεραιότητα, η εγκατάσταση είναι εξοπλισμένη με γυάλινο τοίχο για να επιτρέπει στους επισκέπτες, από μαθητές έως μηχανικούς ενέργειας, να βλέπουν την κλίμακα της ενεργειακά αποδοτικής υποδομής που υποστηρίζει την τοπική κοινότητα.


Η όλη διαδικασία, από την τροφοδοσία των διακομιστών έως την παροχή θερμότητας, υποστηρίζεται από 100% ανανεώσιμη αιολική ενέργεια. Οι αντλίες θερμότητας δεν είναι καινούργιες - αποτελούν πολύ μεγάλο μέρος της δανικής στρατηγικής θέρμανσης για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και του φυσικού αερίου - και ούτε τα πηνία για την ανάκτηση θερμότητας. Είναι το ζεύγος αυτών των δύο σε υπερ κλίμακα που είναι καινοτόμο.


Παρόμοια έργα στη Δανία έχουν χρησιμοποιήσει ανακτημένη θερμότητα από μικρότερες κατασκευές, όπως σούπερ μάρκετ, για την προμήθεια ενός κοντινού κτηρίου ή δύο. Το έργο Facebook κλιμακώνει την τεχνολογία σε επίπεδο που δεν έχει φτάσει ακόμη στον κόσμο, παράγοντας έως 25 MW ανά ώρα χρησιμοποιήσιμης θερμότητας.



«Το Facebook άνοιξε το νέο κέντρο δεδομένων τους στο Odense», δήλωσε ο Υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Βοηθητικών Υπηρεσιών της Δανίας, Dan Jørgensen, στο Instagram. «Βασίζεται μόνο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (από το δικό τους αιολικό πάρκο) και τροφοδοτεί την πλεονάζουσα θερμότητα στο σύστημα τηλεθέρμανσης. Καλά νέα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια».


Ως έθνος, η Δανία έχει θέσει έναν στόχο να εξαλείψει τη χρήση άνθρακα έως το 2030. Το έργο ανάκτησης θερμότητας υποστηρίζει τον ακόμη πιο επιθετικό στόχο της Odense να καταργήσει τον άνθρακα (από τον οποίο το 30% της πόλης εξακολουθεί να εξαρτάται από τη θερμότητα) έως το 2023 - ένα σύγχρονο επίτευγμα για μια πόλη που μόλις γιόρτασε την 1.031η επέτειό της. Το κέντρο δεδομένων του Facebook εκτιμάται ότι μειώνει τη ζήτηση άνθρακα της Odense έως και 25 τοις εκατό.


«Είναι εκπληκτικό, γιατί κάθε φορά που δημοσιεύουμε φωτογραφίες από τα κατοικίδια ζώα μας, την οικογένειά μας και οτιδήποτε άλλο στο Facebook, θα παράγει θερμότητα που θα θερμαίνει μέχρι και περίπου 7.000 σπίτια», δήλωσε ο δήμαρχος της Odense, Ράιτ Ραμπμπκ Τζούελ. «Αυτό είναι μια καλή, πράσινη παρενέργεια της κατασκευής του κέντρου δεδομένων στο Odense». Προσθέτει, «Νομίζω ότι το κέντρο δεδομένων στο Odense θα είναι ένα μοντέλο για πολλά κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο».


Με πληροφορίες από «Facebook».

bottom of page