top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Η Ελλάδα παραπέμπεται στο Δικαστήριο της ΕΕ για την κακή ποιότητα του αέρα



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα, Πέμπτη 15 Ιουλίου, να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κακή ποιότητα αέρα που προκαλείται από υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2).


Σε περίπτωση υπέρβασης των οριακών τιμών που ορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα (οδηγία 2008/50/ΕΚ), τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εγκρίνουν σχέδια ποιότητας του αέρα για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για τη διατήρηση της διάρκειας της περιόδου υπέρβασης ως όσο το δυνατόν συντομότερο.


Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Σχέδιο Δράσης για τη Μηδενική Ρύπανση τονίζουν τη σημασία της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία. Η πλήρης εφαρμογή των προτύπων ποιότητας του αέρα που κατοχυρώνονται στη νομοθεσία της ΕΕ είναι το κλειδί για την αποτελεσματική προστασία της ανθρώπινης υγείας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.


Το διοξείδιο του αζώτου (NO2) προκύπτει κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η οδική κυκλοφορία, ιδίως από οχήματα ντίζελ, και από τη βιομηχανία. Αυτός ο τύπος ρύπανσης είναι η αιτία σοβαρών ασθενειών όπως το άσθμα και η μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων.


Η Ελλάδα έχει υπερβεί συνεχώς και επίμονα την ετήσια οριακή τιμή NO2 στην Αθήνα. Απέτυχε επίσης να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να διατηρήσει την περίοδο υπέρβασης όσο το δυνατόν συντομότερη. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών μέχρι στιγμής δεν ήταν ικανοποιητικές και παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Βάσει της αρχής της επικουρικότητας, η νομοθεσία της ΕΕ για τον ατμοσφαιρικό αέρα αφήνει στα κράτη μέλη την επιλογή μέσων για συμμόρφωση με τις οριακές τιμές που ορίζει η νομοθεσία της ΕΕ. Τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν καλή ποιότητα αέρα για τους πολίτες τους, ωστόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει πρόβλημα σε πολλά μέρη, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα σοβαρή στις αστικές περιοχές.


Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει το νούμερο ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα υγείας στην ΕΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, περίπου 400.000 πρόωροι θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση κάθε χρόνο στην ΕΕ. Αυτός ο τύπος ρύπανσης είναι η αιτία σοβαρών ασθενειών όπως το άσθμα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ο καρκίνος του πνεύμονα.

bottom of page