top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ανταρκτική: Οι ευρωβουλευτές ζητούν άμεση λύση για την προστασία των θαλάσσιων περιοχών



Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να σταματήσει άμεσα το αδιέξοδο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία δύο προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών της Ανταρκτικής.


Οι συνομιλίες για τη δημιουργία δύο λεγόμενων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών (MPA) στην Ανταρκτική έχουν σταματήσει. Σε σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές τονίζουν την επείγουσα ανάγκη των μερών που διαπραγματεύονται στο πλαίσιο της Επιτροπής για τη διατήρηση των θαλάσσιων έμβιων πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR) να καταλήξουν σε συμφωνία.


Η Ολομέλεια ενθάρρυνε την ΕΕ να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο και να απαιτήσει την εντατικοποίηση των διμερών και πολυμερών προσπαθειών, ιδίως με χώρες που έχουν επανειλημμένα αντιταχθεί σε συμφωνία.


Τα δύο προτεινόμενα MPA θα μπορούσαν να έχουν συνδυασμένο μέγεθος περίπου 3 εκατομμυρίων km² και θα δημιουργήσουν μια από τις μεγαλύτερες περιοχές θαλάσσιας προστασίας στην ιστορία, σύμφωνα με το κείμενο.


Να ανταποκριθεί στους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα 2030


Η έγκριση αυτών των δύο MPA θα βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει τις δεσμεύσεις της για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Θα αποτελούσε επίσης σημαντική συμβολή στην παγκόσμια διάσταση της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα 2030, στην οποία οι ευρωβουλευτές θέλουν έναν στόχο να προστατεύσουν νόμιμα τουλάχιστον το 30% της θαλάσσιας περιοχής της ΕΕ έως το 2030. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές θέλουν η ΕΕ να πιέσει για παγκόσμια φιλοδοξία να ταιριάξει ή να υπερβεί αυτόν τον στόχο.


Το ψήφισμα υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε, στη στρατηγική της για τη βιοποικιλότητα για το 2030, να χρησιμοποιήσει όλες τις διπλωματικές δυνατότητες μόχλευσης και προσέγγισής της για να βοηθήσει τις μεσιτικές συμφωνίες σχετικά με τον ορισμό των MPA στην Ανταρκτική. Απαιτεί επίσης από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να ενισχύσουν το δίκτυο των MPA παγκοσμίως μέσω βελτιωμένης διαχείρισης, καλύτερου χωροταξικού σχεδιασμού, αξιολογήσεων και επιβολής σε συνεργασία με παγκόσμιους εταίρους.


Ιστορικό


Η αλλοίωση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων και η επιταχυνόμενη απώλεια της θαλάσσιας βιοποικιλότητας εξασθενεί την ανθεκτικότητά τους, ειδικά σε απομακρυσμένα και εύθραυστα οικοσυστήματα όπως η Ανταρκτική, η οποία φιλοξενεί μια εξαιρετικά πλούσια και ποικίλη βιοποικιλότητα.


Μια συμφωνία για τη σύσταση των δύο MPA στο πλαίσιο της CCAMLR θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις στη Διάσκεψη COP15 για τη Βιοποικιλότητα των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στο Kunming της Κίνας, τον Οκτώβριο του 2021.


Υπάρχουν ήδη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ για μια συμφωνία για την προστασία της θαλάσσιας βιολογικής ποικιλομορφίας σε περιοχές εκτός της εθνικής δικαιοδοσίας βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

bottom of page