top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ανησυχεί η Κίνα για τα νερά από τη Φουκοσίμα



Η Κίνα θα αξιολογήσει πιθανές απειλές που δημιουργεί η απελευθέρωση μολυσμένου νερού της Ιαπωνίας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην ασφάλεια των σχετικών τροφίμων και γεωργικών προϊόντων και του εμπορίου τους, δήλωσε το Yπουργείο Eμπορίου την Πέμπτη.


Σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε η Ιαπωνία την Τρίτη, η απελευθέρωση περισσότερων από 1 εκατομμυρίου τόνων μολυσμένου νερού στη θάλασσα από το εργοστάσιο που υπέστησαν ζημιές από σεισμό και τσουνάμι το 2011 θα ξεκινήσει σε περίπου δύο χρόνια μετά το φιλτράρισμα για την απομάκρυνση επιβλαβών ισοτόπων.


Το σχέδιο προκάλεσε άμεση αντίθεση από τους γείτονές της Νότια Κορέα, Κίνα και Ταϊβάν.


Η Κίνα ανησυχεί σοβαρά για τη μονομερή απόφαση της Ιαπωνίας για απόρριψη του νερού από τη Φουκουσίμα στη θάλασσα, δήλωσε ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου σε τακτική συνέντευξη Τύπου.


«Θα παρακολουθήσουμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης και θα αξιολογήσουμε πιθανές απειλές που τίθενται για την ασφάλεια των σχετικών τροφίμων και γεωργικών προϊόντων και του εμπορίου τους, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των Κινέζων καταναλωτών», δήλωσε ο Γκάο.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη ότι η Κίνα συμμερίζεται μια κοινή στάση με τη Νότια Κορέα που αντιτίθεται στη δράση της Ιαπωνίας.

bottom of page