top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Αγωγές πολιτών για την κλιματική αλλαγή



Πέντε άτομα στην Πολωνία παραπέμπουν την κυβέρνηση στο δικαστήριο για την αποτυχία της να τα προστατεύσει από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η πρώτη τέτοια δικαστική διαμάχη στη χώρα που εξαρτάται από τον άνθρακα, δήλωσε η νομική φιλανθρωπική οργάνωση ClientEarth την Πέμπτη.


Η Πολωνία σχεδιάζει τεράστιες επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και θέλει να κατασκευάσει τον πρώτο της πυρηνικό σταθμό για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά οι ακτιβιστές έχουν επικρίνει τη Βαρσοβία ότι καθυστερεί να εξαλείψει τον άνθρακα και να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα.


Ήταν το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δεσμεύτηκε να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, όταν έθεσε τον στόχο το 2019. Η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας έχει από καιρό απομακρύνει την πολιτική υποστήριξη από συμφέροντα στη βιομηχανία άνθρακα, η οποία παρέχει περίπου το 70% των η ενέργεια της χώρας.


"Μπορώ να δω την αλλαγή του κλίματος ... Υπάρχουν τρεις λίμνες στο αγρόκτημά μου - και οι τρεις είναι σχεδόν πρακτικά στεγνές", δήλωσε ο Piotr Romanowski, ένας αγρότης από τα βορειοανατολικά της Πολωνίας.


"Καταθέτω αυτήν την αγωγή επειδή η πολωνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει αυτήν την κατάσταση, για να αποτρέψει την αλλαγή του κλίματος", ανέφερε σε δήλωση.


Οι άλλοι διάδικοι είναι ιδιοκτήτης επιχείρησης οικοτουρισμού, γονείς από διαφορετικές οικογένειες και νεαρός αγωνιστής για το κλίμα. Τρεις από τις υποθέσεις κατατέθηκαν την Πέμπτη, ενώ άλλες δύο θα κατατεθούν αργότερα αυτό το μήνα σε περιφερειακά δικαστήρια.


Οι πέντε θα ζητήσουν από τα δικαστήρια να αποφανθούν ότι η Πολωνία πρέπει να δεσμευτεί για μείωση κατά 61% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030 και της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2043.


bottom of page