Αναφορικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων το 2028 αντί το 2024, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιεύει τα εξής:
Ουδέποτε εστάλη τέτοιο αίτημα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έλαβε ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης από Έλληνα αξιωματούχο των Βρυξελλών, όπως υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα, για ένα θέμα το οποίο φυσικά δεν έχει αιτηθεί.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την απεξάρτηση της χώρας από τα ρυπογόνα καύσιμα και τον λιγνίτη δεν αλλάζει. Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ επιβάλλεται όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Η επιχείρηση είχε ζημιά ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2020 και 200 εκατ. ευρώ το 2021 από τη χρήση των λιγνιτικών εργοστασίων.
Ο στόχος της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι να καταστεί η χώρα μας ενεργειακά ανταγωνιστική, αξιοποιώντας τον ήλιο και το πλούσιο αιολικό δυναμικό που διαθέτει.
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και υλοποιείται κανονικά. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το ακόλουθο:
2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν).
2022: Μεγαλόπολη 3, Άγιος Δημήτριος 1-4.
2023: Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4.
2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε μονάδα φυσικού αερίου).
Comments