top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για τα βιοδιασπάσιμα και κομποστοποιήσιμα πλαστικά από την ΕΕ


Eco photo created by pvproductions - www.freepik.com

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την δημόσια διαβούλευση σχετικά με βιοαποδομήσιμα και κομποστοποιήσιμα πλαστικά. Η διαβούλευση θα παράσχει πληροφορίες για την προετοιμασία ενός νέου πλαισίου πολιτικής για αυτές τις ομάδες πλαστικών.


Ο στόχος του νέου πλαισίου - ένα βασικό παραδοτέο της European Green Deal και του Σχεδίου Δράσης Κυκλικής Οικονομίας - είναι η αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων βιωσιμότητας που σχετίζονται με τη χρήση των βιοαποικοδομήσιμων και λιπασματοποιήσιμων πλαστικών και προωθώντας την καινοτομία, ενισχύοντας την ασφάλεια των επενδύσεων στην εσωτερική αγορά και αυξάνοντας την προστασία του περιβάλλοντος.


Τα βιοαποδομήσιμα και κομποστοποιήσιμα πλαστικά αποτελούν σήμερα το 1% της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής αγοράς πλαστικών, με συνολική αναμενόμενη ανάπτυξη 5–8% μεταξύ 2020 και 2025. Επί του παρόντος, αυτοί οι τύποι πλαστικών χρησιμοποιούνται κυρίως για συγκεκριμένες συσκευασίες και γεωργικούς σκοπούς, προσφέροντας πλεονεκτήματα όπως βιοαποδομησιμότητα ή κομποστοποίηση.


Η διαβούλευση ακολουθεί τη δημοσίευση του οδικού χάρτη που περιγράφει τον στόχο του πλαισίου – την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων βιωσιμότητας που σχετίζονται με τη χρήση αυτών των πλαστικών. Συγκεκριμένα, χαρτογραφεί τους ακόλουθους τομείς πολιτικής που πρέπει να διερευνηθούν:


Τομέας πολιτικής 1: Η αειφορία της βιολογικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πλαστικών με βάση τη βιολογική βάση


Η χρήση βιολογικής πρώτης ύλης αντί της πρώτης ύλης από ορυκτά καύσιμα μπορεί να συμβάλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πλαστικών σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πλήρους κύκλου ζωής - συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη χρήση της γης, των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα και του κλίματος και της ρύπανσης. Προς το παρόν, δεν ισχύουν κριτήρια βιωσιμότητας της ΕΕ για αυτά τα πλαστικά, ενώ οι καταναλωτές αναμένουν ότι θα είναι πλήρως βιώσιμα.


Τομέας πολιτικής 2: Η αποτελεσματική βιοαποικοδόμηση των βιοαποδομήσιμων και λιπασματοποιήσιμων πλαστικών και ο ρόλος τους σε μια κυκλική οικονομία


Αυτά τα πλαστικά μπορούν να αποφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη μόνο εάν η βιοαποδόμησή τους μπορεί να επαληθευτεί μέσω προτύπων. Ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκά πρότυπα για ορισμένα μέσα, όπως η βιομηχανική κομποστοποίηση, δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά πρότυπα για τα βιοαποδομήσιμα πλαστικά σε άλλες συνθήκες, όπως το θαλάσσιο περιβάλλον. Επιπλέον, οι αρχές της κυκλικής οικονομίας και της «ιεραρχίας των απορριμμάτων» προτείνουν τη χρήση αυτών των πλαστικών μόνο για περιορισμένους, συγκεκριμένους σκοπούς για τους οποίους η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση δεν είναι εφικτή ή επιθυμητή.


Τομέας πολιτικής 3: Εκτεταμένη σύγχυση


Αν και αυτά τα πλαστικά έχουν πολλές ομοιότητες, έχουν επίσης πολλές διαφορές. Οι καταναλωτές και οι χρήστες αυτών των πλαστικών δεν έχουν επί του παρόντος πρόσβαση σε σαφείς και αξιόπιστες πληροφορίες κατά την αγορά ή την απόρριψη αυτών των πλαστικών. Η επισήμανση μπορεί να βοηθήσει μόνο όταν είναι σαφής και πλήρης. Επιπλέον, εάν αυτά τα πλαστικά απορριφθούν εσφαλμένα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση των ρευμάτων απορριμμάτων και, επομένως, σε λιγότερη κυκλικότητα των πλαστικών.


Η διαβούλευση δημοσιεύεται στον ιστότοπο της DG ENVI και είναι ανοιχτή για την υποβολή σχολίων για 8 εβδομάδες έως τις 15 Μαρτίου 2022. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα λάβουν υπόψη την ανατροφοδότηση κατά την προετοιμασία του πλαισίου πολιτικής για τα βιοαποδομήσιμα και λιπασματοποιήσιμα πλαστικά, που αναμένεται να εγκριθεί το καλοκαίρι του 2022 .

bottom of page