top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

WMO: Πιθανότητα 50% η παγκόσμια θερμοκρασία να φτάσει το όριο του 1,5°C τα επόμενα 5 χρόνια


Υπάρχει πιθανότητα 50:50 η ετήσια μέση παγκόσμια θερμοκρασία να φτάσει προσωρινά κατά 1,5 °C πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο για τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια – και η πιθανότητα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με μια νέα ενημέρωση για το κλίμα που εκδόθηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).


Υπάρχει 93% πιθανότητα τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ 2022-2026 να γίνει το θερμότερο που έχει καταγραφεί και να απομακρυνθεί το 2016 από την κορυφαία κατάταξη. Η πιθανότητα ο μέσος όρος πέντε ετών για την περίοδο 2022-2026 να είναι υψηλότερος από την τελευταία πενταετία (2017-2021) είναι επίσης 93%, σύμφωνα με την Global Annual to Decadal Climate Update, που εκπονήθηκε από το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου.


Η ετήσια ενημέρωση αξιοποιεί την τεχνογνωσία διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων για το κλίμα και τα καλύτερα συστήματα πρόβλεψης από κορυφαία κλιματικά κέντρα σε όλο τον κόσμο για να παράγει πληροφορίες που να μπορούν να ενεργήσουν για όσους λαμβάνουν αποφάσεις.


Η πιθανότητα προσωρινής υπέρβασης του 1,5°C αυξάνεται σταθερά από το 2015, όταν ήταν κοντά στο μηδέν. Για τα έτη μεταξύ 2017 και 2021, υπήρχε 10% πιθανότητα υπέρβασης. Αυτή η πιθανότητα έχει αυξηθεί σε σχεδόν 50% για την περίοδο 2022-2026.


Η Συμφωνία του Παρισιού θέτει μακροπρόθεσμους στόχους για να καθοδηγήσει όλα τα έθνη να μειώσουν ουσιαστικά τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να περιορίσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα στους 2°C, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης ακόμη περισσότερο στους 1,5°C.


Το 2021, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 1,1 °C πάνω από το προβιομηχανικό όριο, σύμφωνα με την προσωρινή έκθεση του WMO για την Κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος. Η τελική έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος για το 2021 θα δημοσιευτεί στις 18 Μαΐου.


Τα αλλεπάλληλα γεγονότα La Niña στην αρχή και το τέλος του 2021 είχαν μια επίδραση που χαμήλωσαν στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, αλλά αυτό είναι μόνο προσωρινό και δεν αντιστρέφει τη μακροπρόθεσμη τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη.

bottom of page