top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

WMO: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βελτιώσει τις έγκαιρες προειδοποιήσεις στην Αφρική


Οι ψηφιακές τεχνολογίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις υδρομετεωρολογικές υπηρεσίες στην Αφρική να παρέχουν υπηρεσίες και έγκαιρες προειδοποιήσεις πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά στις κοινότητες των χρηστών. Ως εκ τούτου, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός διοργανώνει μια συνάντηση ειδικών στις υπηρεσίες καιρού, κλίματος και νερού για να προσπαθήσει να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό.


Το συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης για την Αφρική, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Αιθιοπικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα.


Η Αφρική είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών. Το Μεγάλο Κέρας της Αφρικής πλήττεται από ακραία και παρατεταμένη ξηρασία, η οποία έχει καταστρέψει καλλιέργειες, σκότωσε ζώα και έχει βυθίσει εκατομμύρια σε ακραία επισιτιστική ανασφάλεια. Οι τροπικοί κυκλώνες και οι θανατηφόρες πλημμύρες προκάλεσαν επίσης πολλά θύματα και σοβαρές κοινωνικοοικονομικές απώλειες σε χώρες που κυμαίνονται από τη Μαδαγασκάρη έως τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική τον περασμένο χρόνο.


Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης για την Αφρική, Daouda Konate, δήλωσε: «Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν καινοτόμες λύσεις για την εφαρμογή πρωτοβουλιών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης στην Αφρική. Χωρίς ψηφιακό μετασχηματισμό, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες μας δεν μπορούν να παρέχουν επαρκείς έγκαιρες προειδοποιήσεις στους ανθρώπους μας. Πρέπει να συμβάλουμε σε πολιτικές για την εφαρμογή έγκαιρων προειδοποιήσεων για την Αφρική», είπε.


Το ένα τρίτο των ανθρώπων του κόσμου, κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και στα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη, εξακολουθούν να μην καλύπτονται από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Στην Αφρική, το 60% των ανθρώπων στερείται κάλυψης. Συνεπώς, η Αφρική έχει μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την επίτευξη έγκαιρων προειδοποιήσεων για όλους τα επόμενα πέντε χρόνια.


«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μετεωρολογικών υπηρεσιών στην Αφρική θα επιταχύνει την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και θα αυξήσει την ικανότητα δημιουργίας προϊόντων και υπηρεσιών για ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, κρίσιμης σημασίας για την πρόβλεψη και τις προειδοποιήσεις υδρομετεωρολογικών κινδύνων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Καθ. Petteri Taalas.


Οι στόχοι του περιφερειακού συνεδρίου είναι:

  • Να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και αποδοτικά τις ψηφιακές τεχνολογίες για την παροχή μέσω της πλήρους αλυσίδας αξίας των υδρομετεωρολογικών υπηρεσιών σε κοινότητες χρηστών τελευταίου μιλίου

  • Να χτίσει τις απαραίτητες γνώσεις για την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στις υδρομετεωρολογικές υπηρεσίες. Να ενισχύσει τις συνεργασίες σε υποδομές καθώς και δυνατότητες παροχής υπηρεσιών στις Εθνικές Μετεωρολογικές και Υδρολογικές Υπηρεσίες (NMHS). και

  • Ανάπτυξη στρατηγικής περιφερειακής ένωσης I (Αφρική) για ψηφιακό μετασχηματισμό για την περίοδο 2024–2027.

  • Η Αφρικανική Ένωση έχει αναπτύξει τη στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού της για την Αφρική (2020-2030) με το όραμα να έχει μια ολοκληρωμένη και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακή κοινωνία και οικονομία στην Αφρική.

Η χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας έχει ανεκμετάλλευτες δυνατότητες για την αλυσίδα αξίας των κλιματικών υπηρεσιών, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η συλλογή δεδομένων, ο συν-σχεδιασμός, η διάδοση και η εξατομίκευση των υπηρεσιών.


Πολλές από τις τεχνολογίες για την ανάπτυξη αυτών των περιοχών δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί πλήρως και το μεγαλύτερο μέρος της αναφερόμενης προόδου αφορά την παραγωγή δεδομένων και όχι την ανάπτυξη και την παράδοση υπηρεσιών. Οι ψηφιακές λύσεις κατέχουν το κλειδί για τη διασφάλιση ότι οι κλιματικές υπηρεσίες μπορούν να αυξήσουν την ανθεκτικότητα στην Αφρική.

Comments


bottom of page