top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

«Tree Pass»..ένα άμεσα εφαρμόσιμο εργαλείο περιβαλλοντικής στήριξης

Ναι ναι καλά διαβάζεις…. «Tree Pass»….και πάμε ευθύς αμέσως να συ εξηγήσω τι εννοώ. Σε περίπτωση που δεν ασπάζεσαι την άποψη ότι τα δέντρα αποτελούν το μέλλον του πλανήτη, χάρης των οποίων δηλαδή τα δισέγγονα και τα δισέγγονα των δισεγγόνων σου θα μπορούν να αναπνέουν και να εισπνέουν καθαρό οξυγόνο, αν δεν πιστεύεις δηλαδή κάτι τέτοιο, δυστυχώς κάπου εδώ θα πρέπει οι δρόμοι μας να χωρίσουν και εσύ να συνεχίσεις να διαβάζεις κάτι άλλο. Αν πάλι, η παραπάνω μικρή εισαγωγή ήταν αρκετή ώστε να ενεργοποιήσει τον δείκτη περιέργειας σου, μείνε και δες τι έχω να προτείνω.


Ορμώμενος λοιπόν, από τα μέτρα της κυβέρνησης που λαμβάνει περί οικονομικής ενίσχυσης των νοικοκυριών με τη μορφή voucher (power pass, fuel pass, tourism for all) συνάμα και με την ταχέως αναπτυσσόμενη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος (φωτιές, ξηρασία κ.α.) που καταγράφεται, έρχομαι και κάνω την εξής σκέψη: «Γιατί να μην ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και ένα voucher περιβαλλοντικής ενίσχυσης το οποίο θα αφορά άμεσα το φυσικό περιβάλλον της χώρας και την αναστήλωση του?»…


….και εκεί που νομίζω ότι έχω ανακαλύψει τον τροχό, γειώνω τις σκέψεις μου και σιγομουρμουράω κάτσε να δούμε πόσο βιώσιμο είναι κάτι τέτοιο….


Αρχικά, για να διώξω τις πρώτες σκέψεις που σου έρχονται σχετικά με το ότι στο παρελθόν έχουν ληφθεί μέτρα (λίγα ή πολλά, αποτελεσματικά ή μη) από τις κυβερνήσεις για την προστασία των δασών και γενικώς του φυσικού περιβάλλοντος ,θα σου απαντήσω αμέσως αμέσως ότι το εν λόγω μέτρο είναι πρακτικότερο των πρακτικότερων και άμεσα εφαρμόσιμο….αρκεί βέβαια να υπάρχει η ανάλογη επιθυμία και ευαισθητοποίηση.


Θα υπάρχει, δηλαδή, ένα voucher το οποίο θα δίνει ένα χρηματικό ποσό στον καθένα – και όχι σε ορισμένους δυνητικά δικαιούχους – και η οικονομική του αξία θα είναι ίση με την αγορά δυο δενδρυλλίων σε κατάσταση μεταφύτευσης. Το καλύτερο δε, και αυτό που το κάνει άμεσα εφαρμόσιμο, είναι ότι το συγκεκριμένο voucher θα είναι το μοναδικό από όλα τα άλλα που θα είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα. Δηλαδή, θα πρέπει να το «εξαργυρώσει» υποχρεωτικά ο κάθε πολίτης και να προβεί στη μεταφύτευση του. Κάπου εδώ όλα καλά, αλλά συνεχίζει να μην είναι και 100% βιώσιμο λόγω του ότι δεν θα μπορούν όλοι να πάνε να φυτεύσουν τα εν λόγω δέντρα για διάφορους προσωπικού λόγους, καθώς επίσης και εξαιτίας του ότι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα γνωσιακά εφόδια περί δενδροφύτεσυης (καταλληλόλητα τοποθεσίας, αναδασωτέες περιοχές, κατάλληλη χρονική περίοδος δενδροφύτευσης κ.α.). Εδώ λοιπόν λαμβάνουν δράση οι διάφορες αξιόλογες οργανώσεις δενδροφύτευσης που δρουν ενεργά σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας. Με το που λαμβάνει δηλαδή ο καθένας τα δέντρα από το εν λόγω voucher, σε περίπτωση που δεν δύναται να τα φυτεύσει μόνος του, θα μπορεί να έρχεται σε επικοινωνία με τις εν λόγω οργανώσεις, να λαμβάνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις ή και ακόμα να τα παραδίδει σε αυτές και τότε οι οργανώσεις θα πράττουν ανάλογα, και θα πραγματοποιείται έτσι η μαζική δενδροφύτευση.


Άρα, ουσιαστικά, ένα voucher σαν το «Tree Pass» (τυχαίος τίτλος), είναι ένα πακέτο περιβαλλοντικής και όχι οικονομικής στήριξης, υποχρεωτικού χαρακτήρα το οποίο θα αφορά όλους και θα πραγματοποιείται από όλους για την αναστήλωση και την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.


Εν κατακλείδι, ένα τέτοιο εργαλείο στήριξης μόνο θετικά μπορεί να συνδράμει ως προς το φυσικό περιβάλλον, λόγω της υποχρεωτικότητας που κατέχει, καθώς επίσης και συγκριτικά με τα υπόλοιπα οικονομικής φύσεως πακέτα αυτό δεν επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους κρατικούς οικονομικούς πόρους. Από πολιτικής άποψης δε, αν θέλουμε να κρίνουμε και αυτό, μόνο θετικά θα μπορούσε να συνδράμει στην πολιτική εικόνα της οποιασδήποτε κυβέρνησης, καθώς απομακρύνεται η διαχρονικού χαρακτήρα αμφιβολία – αμφισβήτηση που κατακλύζει την εκάστοτε κυβέρνηση ως προς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.


«Μαζική Δενδροφύτευση… το πιο γλυκό υποχρεωτικό μέτρο από την κυβέρνηση»



*Ο Κατσούλης Κωνσταντίνος είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος

bottom of page