top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Το Vilnius, το Viladecans και το Treviso κέρδισαν τα βραβεία European Green City 2025


Στις αρχές Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν οι νικητές των βραβείων European Green Cities 2025 στο Ταλίν της Εσθονίας, τη φετινή Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το Βίλνιους (Λιθουανία) θα είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα του 2025 και ο τίτλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Φύλλου 2025 για τις μικρότερες πόλεις κέρδισε το Viladecans (Ισπανία) και το Τρεβίζο (Ιταλία).


Η κριτική επιτροπή έστεψε το Βίλνιους ως ο νικητή της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2025. Το σύνθημά τους «Βίλνιους - η πιο πράσινη πόλη που δημιουργείται» καθοδηγείται από ένα σαφές όραμα και απτές ενέργειες. Η κριτική επιτροπή αναγνώρισε ότι το Βίλνιους έχει μειώσει επιτυχώς τις εκπομπές μέσω διαφόρων μέτρων, όπως η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ανακαίνιση των υποδομών θέρμανσης με στόχο να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2030. Η πόλη συνδυάζει τις προσπάθειές της για βιωσιμότητα με την ευτυχία των κατοίκων της, συνδέοντας πρωτοβουλίες με καθαρός αέρας, καθαρό νερό, διατήρηση της βιοποικιλότητας, χώροι πρασίνου και πολλά άλλα. Η τεχνολογική προσέγγιση του Βίλνιους για τη συμμετοχή και τη συμμετοχή των πολιτών είναι καινοτόμος, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για τη συμμετοχή των πολιτών σε όλους τους σχετικούς τομείς της διαχείρισης και του σχεδιασμού της πόλης.


Η κριτική επιτροπή επαίνεσε όλες τις φιναλίστ Πράσινες Πρωτεύουσες για τα εξαιρετικά επιτεύγματα και τις δεσμεύσεις τους. Αναγνώρισαν ότι υπήρξε ένας σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ τριών εξαιρετικών υποψηφίων και ότι αποτελούν έμπνευση για άλλες πόλεις.


Και οι δύο νικητές του Πράσινου Φύλλου, Viladecans και Τρεβίζο, εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή με τις μοναδικές προσεγγίσεις τους για τη συμμετοχή των κοινοτήτων τους στην πράσινη μετάβαση.


Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε με την προσέγγιση του Viladecans να εμπνεύσει αλλαγή συμπεριφοράς μέσω μιας κουλτούρας θετικότητας και ενθουσιασμού. Η κριτική επιτροπή αναγνώρισε επίσης ότι οι κάτοικοι και τα ενδιαφερόμενα μέρη σε διαφορετικά επίπεδα συμμετείχαν σε διάφορες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και ότι η πόλη έχει κάνει σημαντικά βήματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση. Ως νικήτρια του Πράσινου Φύλλου, η πόλη θα επικεντρωθεί σε δύο στόχους παράλληλα: την οικολογική μετάβαση και την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το Viladecans έπεισαν την κριτική επιτροπή ότι μια θετική προσέγγιση στις προκλήσεις βιωσιμότητας φέρνει ελπίδα και εμπνέει τους κατοίκους τους και θα ενθαρρύνει άλλες πόλεις να εργαστούν για ένα πιο πράσινο μέλλον.


Το Τρεβίζο εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή με την ισχυρή δέσμευσή τους να αγκαλιάσουν την αλλαγή και την ποικιλία των καινοτόμων προσεγγίσεων. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση της αφήγησης και της επικοινωνίας σε επίπεδο μεταξύ των γενεών και τη χρήση παιχνιδιών για τη συμμετοχή των νέων. Η κριτική επιτροπή αναγνώρισε επίσης τη σημασία των διαφόρων φιλοδοξιών και μέτρων που προτείνει η πόλη, για παράδειγμα, διπλασιάζοντας τον αριθμό των δέντρων. Το Τρεβίζο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει τα προηγούμενα επιτεύγματά του ως ενθάρρυνση για να τα πάει καλύτερα και να ξεπεράσει τα όρια όσον αφορά τη βιωσιμότητα.


Το Βίλνιους θα λάβει οικονομικό έπαθλο 600.000 ευρώ. Το βραβείο θα υποστηρίξει τη νικήτρια πόλη να εφαρμόσει μέτρα για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της πόλης ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας 2025. Οι νικητές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Φύλλου Viladecans και Τρεβίζο θα λάβουν ένα οικονομικό έπαθλο 200.000 ευρώ για να υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους.


Συνολικά 14 πόλεις διαγωνίστηκαν για αυτά τα βραβεία. Μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από επτά ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες αστικής βιωσιμότητας αξιολόγησε κάθε αίτηση και περιέλαβε 5 φιναλίστ πόλεις. Οι φιναλίστ πήραν συνέντευξη από μια διεθνή κριτική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Επιτροπής των Περιφερειών, του Γραφείου του Συμφώνου των Δημάρχων, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος.

bottom of page