top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Το πόσιμο νερό θα γίνει ασφαλέστερο χάρη στα νέα πανευρωπαϊκά πρότυπα υγιεινής για υλικά και προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το νερό


Η Επιτροπή ενέκρινε νέα ελάχιστα πρότυπα υγιεινής για υλικά και προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό. Θα ισχύουν από τις 31 Δεκεμβρίου 2026 για υλικά και προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε νέες εγκαταστάσεις ή όταν παλαιότερες εγκαταστάσεις ανακαινίζονται ή επισκευάζονται. Αυτά τα πρότυπα θα αποτρέψουν την ανάπτυξη μικροβίων και θα μειώσουν τον κίνδυνο έκπλυσης επιβλαβών ουσιών στο πόσιμο νερό.


Τα νέα πρότυπα θα ισχύουν για υλικά και προϊόντα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε νέες εγκαταστάσεις για άντληση, επεξεργασία, αποθήκευση ή διανομή νερού ή για εργασίες επισκευής, όπως για παράδειγμα σωλήνες τροφοδοσίας, βαλβίδες, αντλίες, μετρητές νερού, εξαρτήματα και βρύσες. Αυτό θα κάνει το νερό πιο ασφαλές για πόση και θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο για τις εταιρείες που παράγουν τα σχετικά υλικά και προϊόντα, καθώς και για τις εθνικές αρχές.


Μέχρι τώρα, υπήρξε μικρή εναρμόνιση σε ολόκληρη την ΕΕ και οι παραγωγοί ήταν υποχρεωμένοι να αναζητούν διαφορετικές εγκρίσεις σε κάθε κράτος μέλος όπου επιθυμούσαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Οι νέοι κανόνες θα απλοποιήσουν επίσης τις εργασίες έγκρισης που πραγματοποιήθηκαν προηγουμένως από κάθε εθνική αρχή.


Τα υλικά και τα προϊόντα που συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα της ΕΕ θα λάβουν δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ και ειδική σήμανση ΕΕ. Ως εκ τούτου, το προϊόν μπορεί να πωληθεί σε ολόκληρη την ΕΕ χωρίς περιορισμούς που συνδέονται με πιθανούς προβληματισμούς για τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον.


Η οδηγία για το πόσιμο νερό αναθεωρήθηκε το 2020 και νέοι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ σε ολόκληρη την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2021. Η αναθεωρημένη οδηγία εγγυάται ασφαλέστερη πρόσβαση στο νερό για όλους τους Ευρωπαίους και διασφαλίζει τα υψηλότερα πρότυπα στον κόσμο για το πόσιμο νερό, σύμφωνα με τη μηδενική ρύπανση φιλοδοξία που ανακοινώθηκε στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Οι νέοι κανόνες ανταποκρίνονται επίσης στην πρώτη επιτυχημένη Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών, "Right2Water", η οποία συγκέντρωσε 1,6 εκατομμύρια υπογραφές για την υποστήριξη της βελτίωσης της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό για όλους τους Ευρωπαίους.


Η Οδηγία στοχεύει στην προστασία της υγείας των πολιτών της ΕΕ θέτοντας αυστηρά πρότυπα ποιότητας. Τα κράτη μέλη έπρεπε να μεταφέρουν αυτήν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 12 Ιανουαρίου 2023. Ωστόσο, από σήμερα, έξι κράτη μέλη δεν το έχουν πράξει ακόμη. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με αυτά τα κράτη μέλη για να διασφαλίσει ότι οι κανόνες αντικατοπτρίζονται σωστά στις εθνικές νομοθεσίες.


Μετά την έγκριση από την Επιτροπή των τριών κατ' εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν τώρα στη διάθεσή τους δύο μήνες για να διατυπώσουν τυχόν αντιρρήσεις. Εάν δεν το κάνουν, η κατ' εξουσιοδότηση πράξη τίθεται σε ισχύ. Και οι έξι πράξεις αναμένεται να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα μετά από αυτούς τους δύο μήνες.


Οι εργασίες συνεχίζονται για περαιτέρω μεθοδολογίες και κατευθυντήριες γραμμές που απαιτούνται από την οδηγία για το πόσιμο νερό, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μέτρησης των μικροπλαστικών και των ουσιών ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) στο πόσιμο νερό.

Commenti


bottom of page