top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει τη μείωση των επιβλαβών χημικών ουσιών στα απόβλητα


Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον χωρίς τοξικά και μια πραγματική κυκλική οικονομία, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν την Τρίτη να επιβάλουν αυστηρότερα όρια στους έμμονους οργανικούς ρύπους (POPs).


Η Ολομέλεια ενέκρινε τους νέους κανόνες για τους έμμονους οργανικούς ρύπους (POP) και τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων που τους περιέχουν, με 534 ψήφους υπέρ, 25 και 66 αποχές.


Ενώ οι POPs γενικά δεν υπάρχουν σε νέα προϊόντα, μπορούν να βρεθούν στα απόβλητα και ως εκ τούτου αποτελούν απειλή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Προκειμένου να προστατευθεί η κυκλική διάρκεια ζωής των προϊόντων, υλικά που περιέχουν επίπεδα POP πάνω από τα νέα και μειωμένα όρια συγκέντρωσης θα πρέπει να καταστραφούν και να μην μπορούν να ανακυκλωθούν.


Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες της ΕΕ ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς υποχρεώσεις, κυρίως τη Σύμβαση της Στοκχόλμης για τους έμμονους οργανικούς ρύπους και την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, ιδίως τη φιλοδοξία για ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες και μια πραγματική κυκλική οικονομία.


Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους νέους κανόνες είναι διαθέσιμες εδώ.


Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Martin Hojsík (Renew, SK) δήλωσε:


«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την υγεία και το περιβάλλον μας και να διασφαλίσουμε μια πραγματικά κυκλική οικονομία, απαλλαγμένη από τοξικές χημικές ουσίες. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε επιδείξει δέσμευση για την εφαρμογή της Σύμβασης της Στοκχόλμης, η οποία είναι ξεκάθαρη: ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των POP – μιας από τις πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες που γνωρίζουμε – είναι να εργαστούμε για την εξάλειψή τους».

Comments


bottom of page