• envinow.gr

Το αντιπλημμυρικό σχέδιο για την Αττική - Εξελίξεις

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η αξιολόγηση των κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων και πυρκαγιάς, αλλά και των αναγκαίων προληπτικών μέτρων σε επίπεδο δήμου, και ακόμα περισσότερο γειτονιάς, έτσι ώστε να θωρακιστεί η Αττική απέναντι στις φυσικές καταστροφές.


Τα πρώτα αποτελέσματα του master plan για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Αττικής παρουσίασαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του έργου. Πρόκειται για σχέδιο το οποίο υλοποιούν το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Κέντρο Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας, με στόχο καταρχήν την αντιπλημμυρική θωράκιση των πρόσφατα καμένων περιοχών.


Παράλληλα, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων και πυρκαγιάς, αλλά και των αναγκαίων προληπτικών μέτρων σε επίπεδο δήμου, και ακόμα περισσότερο γειτονιάς, έτσι ώστε να θωρακιστεί η Αττική απέναντι στις φυσικές καταστροφές.


Συγκεκριμένα καταγράφονται η υφιστάμενη κατάσταση, οι κίνδυνοι ανά περιοχή, το σύνολο των απαιτούμενων έργων και παρεμβάσεων με την ανάλογη κοστολόγηση, καθώς και οι τρόποι συμμετοχής και εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα πολιτικής προστασίας, μέσα από τα σχετικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία της περιφέρειας και των δήμων της Αττικής.


«Εκτελούμε το εφαρμοσμένο ερευνητικό πρόγραμμα που έχει τους εξής στόχους: Να αναλύσουμε τους κινδύνους. Να εκτιμήσουμε την τρωτότητα. Να υπολογίσουμε τη διακινδύνευση», τόνισε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας ΕΚΠΑ. «Πρέπει να γνωρίζουμε το κάθε σημείο της περιφέρειας από τι κινδυνεύει, πόσο κινδυνεύει και πότε θα εμφανιστεί ο κίνδυνος», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Διακρίνουμε τους φυσικούς κινδύνους σε δύο κατηγορίες: στους γεωδυναμικούς που προέρχονται από το εσωτερικό της Γης και στους υδρομετεωρολογικούς. Έχουμε να κάνουμε με μια εκθετική αύξηση και των δύο ειδών κινδύνου. Την περασμένη χρονιά εκδηλώθηκαν πάνω από 1.000 γεγονότα στον κόσμο με 100 νεκρούς», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα σχεδιασμού υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα χρήματα για να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα θα βρεθούν. «Τα αναγκαία για την υλοποίηση χρήματα θα βρεθούν από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα καταθέσουμε τις προτάσεις και θα διεκδικήσουμε τους πόρους που η Αττική δικαιούται», τόνισε. Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου η περιφέρεια επενδύει πολλά στη συνεργασία με τους δήμους. «Γνωρίζουμε ότι κάθε περιοχή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικούς δείκτες επικινδυνότητας, διαφορετικές ανάγκες σε έργα και παρεμβάσεις. Ο σχεδιασμός μας λοιπόν προβλέπει να δρούμε τοπικά και να σχεδιάζουμε περιφερειακά», επισήμανε.


Περιοχές που καίγονται, γειτονιές που βουλιάζουν

Τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες των επιστημόνων βρίσκονται ήδη στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο να ξεκινήσουν αμέσως οι ταχείες παρεμβάσεις για αντιπλημμυρικά έργα αλλά και να οργανωθούν τα σχέδια πολιτικής προστασίας. «Eχουμε επισημάνει τις περιοχές της Αττικής στις οποίες είναι υψηλότατος ο κίνδυνος πυρκαγιάς και πιθανότητας μαζικού εγκλωβισμού, αντίστοιχες με το Μάτι», σημείωσε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας ΕΚΠΑ. Πρόκειται για τις περιοχές Μήλεσι, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Θρακομακεδόνες, Δροσιά, Δροσιά Ραφήνας, Νηρέας, Μελτέμι, Πευκοδάσος Σχινιά, Αγία Μαρίνα, Αύρα, Βραυρώνα, Χαμολιά, Πόρτο Ράφτη, Διόνυσος, Μύλος Κερατέας, Aγιος Κωνσταντίνος, Κάτω Σούνιο, Οικισμός ΑΤΕ.


«Eχουμε ιλιγγιώδη αύξηση της θερμοκρασίας σε πλανητικό επίπεδο με αποτέλεσμα την κλιματική κρίση, η οποία έχει επίδραση σε όλες τις παραμέτρους της ατμόσφαιρας: στη μέση θερμοκρασία, στη διάρκεια των καυσώνων, στην υγρασία του εδάφους και στην υγρασία της ατμόσφαιρας. Oλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό πεδίο για την ανάπτυξη των πυρκαγιών, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές», επισήμανε ο κ. Λέκκας.


Oσον αφορά τις πλημμύρες, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι έχουμε πλέον «μεγάλα ύψη βροχής τοπικά, καταιγίδες οι οποίες δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα που είχαν να δημιουργηθούν πάνω από 500 χρόνια». Την επιδείνωση των συνεπειών επιτείνει συχνά και ο τρόπος με τον οποίο οικοδομούν οι άνθρωποι τους οικισμούς τους. «Στη Μάνδρα είναι μεγάλη η τρωτότητα του πολεοδομικού συγκροτήματος, γιατί έχει οικοδομηθεί πάνω σε κοίτη ποταμού», επισήμανε ο καθηγητής.