top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Tα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη


Η ΕΕ αναλαμβάνει δράση για να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) καθώς συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Το πιο γνωστό αέριο του θερμοκηπίου είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), αλλά άλλα, που υπάρχουν σε μικρότερη ποσότητα στην ατμόσφαιρα, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίδραση θέρμανσης.


Τι κάνουν τα αέρια του θερμοκηπίου;


Τα αέρια του θερμοκηπίου δρουν παρόμοια με το γυαλί σε ένα θερμοκήπιο: απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου που ακτινοβολεί από την επιφάνεια της Γης, την παγιδεύουν στην ατμόσφαιρα και την εμποδίζουν να διαφύγει στο διάστημα. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου διατηρεί τη θερμοκρασία της Γης πιο ζεστή από ό,τι θα ήταν διαφορετικά, υποστηρίζοντας τη ζωή στη Γη.


Πολλά αέρια του θερμοκηπίου εμφανίζονται φυσικά στην ατμόσφαιρα, αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα συμβάλλει στη συσσώρευσή τους. Ως αποτέλεσμα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα ενισχύεται και μεταβάλλει το κλίμα του πλανήτη μας, οδηγώντας σε αλλαγές στα μοτίβα χιονιού και βροχοπτώσεων, αύξηση των μέσων θερμοκρασιών και ακραία κλιματικά φαινόμενα όπως καύσωνες και πλημμύρες.


Ποια αέρια θερμοκηπίου υπάρχουν;


Υπάρχουν διάφοροι τύποι αερίων θερμοκηπίου και το δυναμικό τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη ποικίλλει.


Τα φυσικά αέρια στην ατμόσφαιρα - αλλά και που παράγονται μέσω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων - περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο (CH4) και το υποξείδιο του αζώτου (N2O).


Τα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου (F-gases) είναι ανθρωπογενή αέρια που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και έχουν υψηλό δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη, συχνά αρκετές χιλιάδες φορές ισχυρότερο από το CO2. Περιλαμβάνουν υδροφθοράνθρακες (HFCs), υπερφθοράνθρακες (PFCs), εξαφθοριούχο θείο (SF6) και τριφθοριούχο άζωτο (NF3).


Τα φθοριούχα αέρια χρησιμοποιούνται συχνά ως υποκατάστατα ουσιών που καταστρέφουν το όζον - ανθρωπογενείς χημικές ουσίες που, μόλις εκπέμπονται, φτάνουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα και καταστρέφουν το προστατευτικό στρώμα του όζοντος. Σε αντίθεση με τις ουσίες που καταστρέφουν το όζον, τα F-αέρια δεν βλάπτουν την ατμοσφαιρική στιβάδα του όζοντος.


Οι ακόλουθοι επτά τύποι αερίων του θερμοκηπίου καλύπτονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο και τη Συμφωνία του Παρισιού, που στοχεύουν στο συντονισμό της παγκόσμιας αντίδρασης στην κλιματική αλλαγή:


Διοξείδιο του άνθρακα


Το CO2 παράγεται φυσικά από τα ζώα κατά την αναπνοή και μέσω της αποσύνθεσης της βιομάζας. Εισέρχεται επίσης στην ατμόσφαιρα μέσω καύσης ορυκτών καυσίμων και χημικών αντιδράσεων. Αφαιρείται από την ατμόσφαιρα από τα φυτά στη διαδικασία γνωστή ως φωτοσύνθεση που μετατρέπει το ηλιακό φως σε ενέργεια. και επίσης μετατρέπει το CO2 και το νερό σε ζάχαρη και οξυγόνο.


Το CO2 που απορροφάται διατηρείται μακριά από την ατμόσφαιρα μέχρι να πεθάνουν τα φυτά και γι' αυτό τα δάση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δέσμευση άνθρακα.


Μεθάνιο


Το μεθάνιο είναι ένα άχρωμο αέριο που είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου. Οι εκπομπές του προκύπτουν από την παραγωγή και μεταφορά άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και από κτηνοτροφικές και άλλες γεωργικές πρακτικές, τη χρήση γης και από την αποσύνθεση των οργανικών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής αστικών στερεών αποβλήτων. Το 2021, οι περισσότερες εκπομπές μεθανίου προήλθαν από τη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία.


Οξείδιο του αζώτου


Αυτό το αέριο παράγεται κυρίως ως αποτέλεσμα μικροβιακής δράσης στο έδαφος, χρήσης λιπασμάτων που περιέχουν άζωτο, καύσης ξυλείας και στη χημική παραγωγή. Εκπέμπεται σε γεωργικές και βιομηχανικές δραστηριότητες καθώς και σε χρήσεις γης. καύση ορυκτών καυσίμων και στερεών αποβλήτων· και επεξεργασία λυμάτων. Στην ΕΕ, η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία είναι οι τομείς που εξέπεμψαν περισσότερο οξείδιο του αζώτου το 2021.


Υδροφθοράνθρακες


Οι υδροφθοράνθρακες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των εκπομπών φθοριούχων αερίων και η ΕΕ εργάζεται για να τις εξαλείψει σταδιακά έως το 2050.


Χρησιμοποιούνται κυρίως για την απορρόφηση θερμότητας σε ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά και αντλίες θερμότητας. ως προωθητικά σε σπρέι άσθματος και δοχεία σπρέι τεχνικού αεροζόλ. ως διογκωτικά για αφρούς και σε πυροσβεστήρες. Το 2021 επικράτησαν στον κλάδο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, της επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών.


Υπερφθοράνθρακες


Οι υπερφθοράνθρακες είναι ανθρωπογενείς ενώσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως σε βιομηχανικές διαδικασίες παραγωγής.


Εξαφθοριούχο θείο


Το εξαφθοριούχο θείο χρησιμοποιείται συνήθως στη μόνωση των ηλεκτρικών γραμμών.


Τριφθοριούχο άζωτο


Το τριφθοριούχο άζωτο χρησιμοποιείται ως αέριο καθαρισμού θαλάμου σε διαδικασίες παραγωγής για τον καθαρισμό ανεπιθύμητων συσσωρεύσεων σε εξαρτήματα μικροεπεξεργαστή και κυκλώματος κατά την κατασκευή τους.

bottom of page