top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Στις βάσεις των πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκουν «καταφύγιο» ορισμένα θηλαστικά


Περίπου 10 εκατομμύρια χιλιόμετρα ηλεκτρικών γραμμών κατανέμονται σε ολόκληρη την ΕΕ και η έρευνα έχει δείξει ότι οι γραμμές και οι πυλώνες τους μπορούν να ωφελήσουν και να βλάψουν την άγρια ζωή.


Από τη μία πλευρά, μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια φυσικών οικοτόπων και να προκαλέσουν το θάνατο των πτηνών μέσω συγκρούσεων και ηλεκτροπληξίας. Από την άλλη πλευρά, τα ηλεκτροφόρα καλώδια και οι πυλώνες παρέχουν ενδιαιτήματα όπου τα πουλιά μπορούν να φωλιάσουν, να ξεκουραστούν και να τραγουδήσουν. Σε γεωργική γη, κάτω από πυλώνες μπορεί να αποτελέσουν βιότοπο υψηλής ποιότητας για έντομα, πτηνά και μικρά θηλαστικά, όπως ποντίκια.


Μια νέα μελέτη διερεύνησε την αξία της ακαλλιέργητης γης κάτω από πυλώνες για μεσαίου μεγέθους θηλαστικά. Οι ερευνητές τοποθέτησαν βιντεοκάμερες κάτω από 41 πυλώνες υψηλής τάσης σε καλλιέργειες εντατικής καλλιέργειας στην Τσεχία. Από τα πλάνα, μέτρησαν πόσα θηλαστικά επισκέφτηκαν τους πυλώνες σε μια περίοδο 14 ημερών το χειμώνα.


Εντόπισαν συνολικά οκτώ είδη μεσαίου μεγέθους θηλαστικών. Αυτά περιελάμβαναν ασβούς και αγριόχοιρους, αλλά ευρωπαϊκούς λαγούς, ζαρκάδια και κόκκινες αλεπούδες.


Και τα τρία από αυτά τα κυρίαρχα είδη επισκέφτηκαν τα κενά των πυλώνων, ειδικά οι λαγοί και τα ελάφια. Περνούσαν περισσότερο χρόνο κάτω από πυλώνες, όπου ξεκουράζονταν και αναζητούσαν τροφή.


Είναι σημαντικό ότι οι λαγοί ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις των πυλώνων που ήταν πυκνές σε θάμνους. Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της διατήρησης των λαγών, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι θάμνοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία των λαγών από τον σκληρό καιρό και τα αρπακτικά πουλιά.


Αυτά τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με άλλες μελέτες που δείχνουν ότι ακόμη και μικρά κομμάτια οικοτόπου μπορούν να είναι ελκυστικά, προσφέροντας κάλυψη όλο το χρόνο και έδαφος αναζήτησης τροφής για μια ποικιλία ειδών γεωργικής γης που φθίνουν.


Οι ερευνητές συνιστούν στους σχεδιαστές διατήρησης να λάβουν υπόψη αυτά τα οφέλη και προτείνουν ότι η οικολογική αξία αυτών των οικοτόπων θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω, με την ανάπτυξη περισσότερων θάμνων ή/και με τη φύτευση αγριολούλουδων για έντομα. Η επικοινωνία μεταξύ των διαχειριστών εξοικονόμησης ενέργειας, των αγροτών και των προμηθευτών ενέργειας μπορεί να το διευκολύνει.


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν συνέκρινε τον αντίκτυπο της ακαλλιέργητης γης με πυλώνες με τη μη γεωργική γη χωρίς πυλώνες. Μπορεί να συμβαίνει ότι οι πυλώνες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα θηλαστικά, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από τη θετική επίδραση της ακαλλιέργητης γης. Ως εκ τούτου, ο διαχωρισμός αυτών των δύο μεταβλητών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

bottom of page