top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Στην Ολλανδία βρίσκεται το μεγαλύτερο στον κόσμο αιολικό πάρκο γλυκού νερού


Αρκεί να πούμε ότι οι Ολλανδοί έχουν ιστορία με την αιολική ενέργεια. Επομένως, μπορεί να είναι ελάχιστη έκπληξη το γεγονός ότι η Ολλανδία φιλοξενεί μια σύγχρονη, ασυνήθιστη εγκατάσταση αιολικής ενέργειας. Το Windpark Fryslân, μια σειρά από 89 ανεμογεννήτριες συγκεντρωμένες σε σχήμα εξάγωνου, είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο γλυκού νερού στον κόσμο.


Σε αυτήν την εικόνα, που αποκτήθηκε από το Operational Land Imager (OLI) στο Landsat 8 στις 8 Ιουλίου 2023, φαίνονται οι ανεμογεννήτριες του Windpark Fryslân σε απόσταση μεταξύ τους να αναδύονται από τη λίμνη IJssel. Η διάταξή τους σε εξάγωνο σχήμα έχει σκοπό να ελαχιστοποιήσει το πόσο η εγκατάσταση εμποδίζει τη θέα του ορίζοντα. Το μήκους 32 χιλιομέτρων (μήκους 20 μιλίων) Afsluitdijk, το οποίο παρέχει αντιπλημμυρική προστασία και χωρίζει τη λίμνη από τη θάλασσα Wadden, είναι επίσης εμφανές στην εικόνα.


Το αιολικό πάρκο εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2021 με δυνατότητα παραγωγής 1,5 τεραβατώρων ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 1,2 τοις εκατό της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ολλανδία ή αρκεί για να τροφοδοτήσει περίπου 500.000 νοικοκυριά. Το 2022, η εγκατάσταση παρήγαγε 1.236 τεραβατώρες.


Η κατασκευή του αιολικού πάρκου στη λίμνη IJssel έθεσε μοναδικές προκλήσεις, σύμφωνα με την εταιρεία Van Oord, η οποία ήταν μέρος της κοινοπραξίας που κατασκεύασε το Windpark Fryslân. Ένας σημαντικός περιορισμός ήταν το μέγεθος των πλοίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά δομικών υλικών και εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών στην τοποθεσία. Επιπλέον, η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, που έχουν διάμετρο 130 μέτρα, απαιτούσε την εύρεση παραθύρων σχετικής ηρεμίας σε ένα μέρος με φυσικό άνεμο.


Σε κοντινή απόσταση, ένα τεχνητό νησί που δημιουργήθηκε ως πλατφόρμα κατασκευής λειτουργεί πλέον ως φυσικό καταφύγιο και καταφύγιο πουλιών. Ενώ το νησί είναι μόνο 5 στρέμματα σε μέγεθος, περιβάλλεται από 60 στρέμματα ρηχών νερών που παρέχουν ενδιαίτημα για ψάρια.


Μαζί με μια νέα πηγή ενέργειας και βιότοπο άγριας ζωής, οι Ολλανδοί βρήκαν νέες ευκαιρίες αναψυχής που σχετίζονται με το αιολικό έργο. Τον Οκτώβριο, το Windpark Fryslân θα είναι ο τόπος διεξαγωγής του Windmill Cup, ενός ιστιοπλοϊκού αγώνα που περνά μέσα από τις ανεμογεννήτριες.


Εικόνα του Παρατηρητηρίου Γης της NASA από τον Wanmei Liang, χρησιμοποιώντας δεδομένα Landsat από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Ιστορία της Lindsey Doermann.

bottom of page