top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ρυπογόνες χημικές ουσίες βρέθηκαν σε δείγματα δελφινιών που απειλούνται με εξαφάνιση στη Μεσόγειο


Ο υποπληθυσμός του δελφινιού Risso, στη Μεσόγειο Θάλασσα βρίσκεται σε κίνδυνο, με τον πληθυσμό του να μειώνεται. Αυτά τα δελφίνια είναι ευαίσθητα σε περιβαλλοντικούς ρύπους. Μία νέα μελέτη εξέτασε δείγματα δελφινιών από την Ιταλία για την παρουσία 3 απαγορευμένων τοξικών χημικών ουσιών - όλοι οι έμμονοι οργανικοί ρύποι (POPs).


Τα κητώδη, ιδιαίτερα τα δελφίνια όπως το Grampus griseus, είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη συσσώρευση επίμονων χημικών τοξικών ουσιών, καθώς είναι αρπακτικά κορυφαία (στην κορυφή του θαλάσσιου τροφικού συμπλέγματος), σε αυτή την περίπτωση καταναλώνουν σε μεγάλο βαθμό κεφαλόποδα (μια ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των χταποδιών και καλαμάρι, γνωστό ότι βιοσυσσωρεύει οργανοχλωρίδια). Ως εκ τούτου, το δελφίνι του Risso μπορεί να θεωρηθεί είδος δείκτη για χημικούς ρύπους που υπάρχουν στη Μεσόγειο Θάλασσα.


Λαμβάνοντας δείγματα από κουφάρια δελφινιών για την αξιολόγηση της παρουσίας και των επιπέδων τοξικών χημικών ουσιών, όπως οι POPs, από νεκρά δελφίνια που βρέθηκαν εγκλωβισμένα κατά μήκος των ακτών της Ιταλίας, μπορούν στη συνέχεια να γίνουν συγκρίσεις με τα τοξικολογικά αποτελέσματα από τον παγκόσμιο πληθυσμό. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τα δελφίνια Risso στη Μεσόγειο, αν και το είδος έχει ταξινομηθεί ως απειλούμενο από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).


Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα ιστών και οργάνων από 20 δελφίνια, από μια χρονική περίοδο που εκτείνεται από το 1998 έως το 2021, κατά μήκος των ιταλικών ακτών. Οι αναλογίες DDTs προς PCB μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή πληροφοριών για την προέλευση των ρύπων, ενώ ο κύριος μεταβολίτης του DDT, το διχλωροδιφαινυλοδιχλωροαιθυλένιο (ppDDE), ο λόγος DDT βοηθά στον προσδιορισμό του χρόνου που χρονολογείται η ρύπανση.


Η ανάλυση έδειξε ότι υπήρχαν και οι τρεις κατηγορίες οργανοχλωρινών, με το HCB στο χαμηλότερο επίπεδο, ακολουθούμενο από τα DDT και τα PCB που βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα σε όλα τα λανθάνοντα δελφίνια Risso που εξετάστηκαν. Τα αρσενικά δελφίνια είχαν υψηλότερα επίπεδα ρύπων, ενώ τα θηλυκά είχαν χαμηλότερα, κάτι που οι συγγραφείς προτείνουν ότι θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι τα θηλυκά ήταν σε θέση να ξεφορτώσουν τους ρύπους κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας στους απογόνους τους. Η Σύμβαση της Στοκχόλμης ρυθμίζει αυτούς τους ρύπους σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2001.


Τα επίπεδα των ρύπων ήταν υψηλότερα στην Τυρρηνική θάλασσα, η οποία έχει μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία και οι συγγραφείς αναφέρουν ότι είναι ένα hotspot ρύπανσης. Πολύ υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης βρέθηκαν σε αυτά τα μεσογειακά δελφίνια από ό,τι σε μια παρόμοια μελέτη του American Grampus griseus. Αυτό το εύρημα, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, οφείλεται στο ότι η Μεσόγειος Θάλασσα έχει υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικής ρύπανσης, εν μέρει λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που ζουν κατά μήκος της ακτής, αλλά και λόγω της μισόκλειστης γεωμορφολογίας της λεκάνης.


Πηγή


Minoia, L., Consales, G., Mazzariol, S., Mancusi, C., Terracciano, G., Ceciarini, I., Capanni, F., Neri, A., D'Agostino, A., & Marsili, L. (2023) Preliminary assessment of Persistent Organic Pollutants (POPs) in tissues of Risso's dolphin (Grampus griseus) specimens stranded along the Italian coasts, Marine Pollution Bulletin, 186: p. 114470. Available from: https://doi.org/10.1016/j.marpolbul.2022.114470.

Comments


bottom of page