top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Project ΕΛΙΑΔΑ: Αποτελέσματα για την καλλιέργεια της ελιάς



Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στην ημερίδα με τίτλο «Καινοτόμες προσεγγίσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο γενετικό χαρακτηρισμό ελληνικών ποικιλιών ελιάς», απαντήθηκαν ερωτήματα, όπως:


-Πως επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τη καλλιέργεια της ελιάς; Μπορεί η βιοτεχνολογία να βοηθήσει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη καλλιέργεια της ελιάς; Πως επηρεάζει η ποικιλία και τα βιομόρια τη ποιότητα του ελαιόλαδου; Χρειάζεται να μελετηθούν μοριακά και άλλες ποικιλίες ελιάς;


Η επιστημονική ομάδα του καθ. Πολυδεύκη Χατζόπουλου, του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, παρουσίασε βιοτεχνολογικές εφαρμογές για την in vivo μελέτη στοχευμένων ενζύμων στο δέντρο της ελιάς και συγκεκριμένα της ολευρωπαΐνης.


Επιπλέον, παρουσιάστηκε ένα εκτεταμένο πείραμα ξηρασίας που πραγματοποιείται σε ελεγχόμενες συνθήκες στο χώρο του Πανεπιστημίου στο οποίο εξετάζονται 5 διαφορετικά υποκείμενα ποικιλιών ελιάς με υπερκείμενο μέρος την ποικιλία Καλαμών.


Ο κ. Παναγιώτης Καλαϊτζής, ερευνητής στο Τμήμα Οπωροκηπευτικών Γενετικής & Βιοτεχνολογίας του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτο Χανίων, παρουσίασε τα παραγόμενα αποτελέσματα των πειραμάτων αβιοτικών καταπονήσεων εξετάζοντας πληθώρα ελληνικών ποικιλιών. Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη να συνεχιστεί η έρευνα και για άλλες ποικιλίες ελιάς, ώστε να οχυρωθεί καλύτερα η ελληνική ελιά στην κλιματική αλλαγή.


Ο κ. Μιχαήλ Μάρακας έκανε εκτενή αναφορά στις δοκιμές που πραγματοποίησε με σκοπό τη βελτίωση στη λειτουργία ελαιουργείου και κατ’ επέκτασιν στη βελτίωση του παραγόμενου ελαιόλαδου.


Συμπερασματικά, το έργο ΕΛΙΑΔΑ απαντά σε ένα πλήθος επίκαιρων ερωτήσεων για την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, στην εποχή της κλιματικής κρίσης.


Θα δοθεί έμφαση στο θέμα αυτό, και μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Ecotec.

bottom of page