top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Πρόγραμμα LIFE: Περισσότερα από 290 εκατ. ευρώ για έργα δράσης για τη φύση και το κλίμα στην ΕΕ



Η Επιτροπή στα τέλη Νοεμβρίου ενέκρινε ένα πακέτο επενδύσεων άνω των 290 εκατομμυρίων ευρώ για 132 νέα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για τη δράση για το περιβάλλον και το κλίμα. Αυτή η χρηματοδότηση της ΕΕ θα κινητοποιήσει συνολική επένδυση 562 εκατ. ευρώ, με έργα σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη. Τα νέα έργα LIFE θα βοηθήσουν την Ευρώπη να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050, θα βάλουν τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης σε τροχιά ανάκαμψης έως το 2030 και θα συμβάλουν στην πράσινη ανάκαμψη της ΕΕ μετά την Covid-19.


Με αυτή τη νέα δέσμη έργων, η Επιτροπή έχει διαθέσει περίπου 223 εκατομμύρια ευρώ για έργα σχετικά με το περιβάλλον και την αποδοτικότητα των πόρων, τη φύση και τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική διακυβέρνηση και πληροφόρηση. Επενδύει επίσης περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορα έργα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, προσαρμογής και διακυβέρνησης και ενημέρωσης.


Παραδείγματα έργων από όλη την Ευρώπη


Ένα μεγάλο διακρατικό έργο θα αποκαταστήσει τις υποβαθμισμένες τυρφώνες στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Πολωνία. Οι προβλεπόμενες ενέργειες περιλαμβάνουν την αποκατάσταση της λειτουργίας απορρόφησης άνθρακα των τυρφώνων, συμβάλλοντας στη φιλοδοξία της ΕΕ να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Το έργο θα αυξήσει επίσης τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων και θα βοηθήσει στη διατήρηση ειδών και οικοτόπων που προστατεύονται βάσει των Οδηγιών της ΕΕ για τα πτηνά και τους οικοτόπους.


Ένα άλλο έργο θα βοηθήσει Ιταλούς σεφ να προωθήσουνν έξυπνες για το κλίμα, θρεπτικές και προσιτές δίαιτες, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων μέσω εκστρατειών ευαισθητοποίησης, επικοινωνίας και εκπαίδευσης, με στόχο πελάτες, προσωπικό και άλλους. Αυτό το έργο συμβάλλει μεταξύ άλλων στη στρατηγική «Farm to Fork», στο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία και στην οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα.


Μια βουλγαρική ομάδα θα προστατεύσει τους πληθυσμούς αναπαραγωγής, διαχείμασης και μετανάστευσης ειδών πτηνών μειώνοντας τους θανάτους από υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας. Θα εντοπίσουν τις πιο επικίνδυνες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας μέσης τάσης και θα αντικαταστήσουν τις εναέριες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας με υπόγεια καλώδια στα πιο σημαντικά τμήματα. Αυτό το έργο συμβάλλει στην επιτόπια εφαρμογή της Οδηγίας της ΕΕ για τα Πτηνά.


Ένα πολωνικό έργο θα καταδείξει τη σκοπιμότητα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ψύξη δημόσιων κτιρίων και ένα έργο από τη Γαλλία θα δημιουργήσει ένα καινοτόμο σύστημα για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων και την ανάκτηση αποβλήτων από τοπικές κατασκευές και δημόσια έργα. Και τα δύο έργα υποστηρίζουν το EU Renovation Wave, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Comments


bottom of page