top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Το στρώμα του όζοντος συνεχίζει να ανακάμπτει αργά


Η παραγωγή και η χρήση ουσιών που καταστρέφουν το όζον έχει καταργηθεί σταδιακά έως και 99%, χάρη στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ και τις τροποποιήσεις του. Αλλά είναι σημαντικό οι μακροπρόθεσμες αλλαγές στη στιβάδα του όζοντος να μετρώνται καλά και να γίνονται κατανοητές οι αιτίες τους. Στο πρώτο WMO Ozone and UV Bulletin γίνεται περισσότερη αναφορά για το θέμα.


Η δημοσίευση αυτού του νέου ετήσιου Δελτίου από τον WMO έχει σκοπό να παρέχει ενημέρωση για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με το στρατοσφαιρικό όζον και την υπεριώδη ακτινοβολία σε όλο τον κόσμο και αντικαθιστά τα προηγούμενα δελτία όζοντος του WMO για την Ανταρκτική και την Αρκτική, που δημοσιεύθηκαν τελευταία επτά χρόνια, τα οποία είχαν στενότερη τεχνική εστίαση. Το Δελτίο υπογραμμίζει τη σημασία των συνεχών μετρήσεων υψηλής ποιότητας του στρατοσφαιρικού όζοντος και των παραγόντων του για να διασφαλιστεί ότι οι μακροπρόθεσμες αλλαγές στη στιβάδα του όζοντος μετρώνται καλά και κατανοούνται οι αιτίες τους.

Απόκλιση της ετήσιας μέσης συνολικής στήλης όζοντος 2022 από την κλιματολογία 2003 έως 2021 Πηγή: Τα αποτελέσματα προέρχονται από το Copernicus Atmosphere Monitoring Service Reanalysis (Inness et al., 2019)

Το στρατοσφαιρικό όζον ανακάμπτει σιγά σιγά, με πλήρη ανάκαμψη στα περισσότερα μέρη της ατμόσφαιρας που προβλέπεται να συμβεί τις επόμενες δεκαετίες. Ο χάρτης δείχνει ότι το 2022, υψηλότερες από το κανονικό στήλες όζοντος παρατηρήθηκαν στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές και χαμηλότερες από τις κανονικές στήλες όζοντος σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, ιδιαίτερα στο νότιο ημισφαίριο. Το στρώμα του όζοντος προστατεύει τη ζωή στη Γη από την επιβλαβή ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία (UV), επομένως οι παρατηρήσεις του όζοντος είναι κρίσιμες για την προστασία της υγείας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.


Η τρύπα του όζοντος της Ανταρκτικής το 2022


Το 2022, η τρύπα του όζοντος της Ανταρκτικής είχε σχετικά καθυστερημένη έναρξη τον Σεπτέμβριο και σχετικά μεγάλη έκταση και βάθος τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Η καθυστέρηση και η μείωση των ελλειμμάτων μάζας του όζοντος στις αρχές Σεπτεμβρίου θεωρούνται βασικά στοιχεία ότι το στρώμα του όζοντος αρχίζει να ανακάμπτει. Η πρόσφατη επανάληψη ετών με καθυστερημένες ημερομηνίες χωρισμού είχε ως αποτέλεσμα μια στατιστικά σημαντική τάση στις μεταγενέστερες ημερομηνίες χωρισμού περίπου πέντε ημερών ανά δεκαετία.


Αύξηση της ευαισθητοποίησης για την υπεριώδη ακτινοβολία με τον παγκόσμιο δείκτη ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας


Μια νέα εφαρμογή για smartphone κυκλοφόρησε πρόσφατα παγκοσμίως, η οποία παρέχει τοπικές πληροφορίες για τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας μέσω μιας πενταήμερης πρόβλεψης. Η εφαρμογή SunSmart σχεδιάστηκε κυρίως για να επηρεάζει τη συμπεριφορά προστασίας από τον ήλιο, ενημερώνοντας μεμονωμένους χρήστες τις ώρες της ημέρας που απαιτείται προστασία από τον ήλιο, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους. Η εφαρμογή επιδιώκει να φέρει παγκόσμια συνέπεια στην αναφορά UV και στα μηνύματα δημόσιας υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο βάρος του καρκίνου του δέρματος και των βλαβών των ματιών που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτή η εφαρμογή είναι ο καλύτερος σύντροφος για τις καλοκαιρινές διακοπές στο βόρειο ημισφαίριο!

bottom of page