top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Oι Γάλλοι φοιτητές απαιτούν προστασία του περιβάλλοντος



Μια μεγάλη κινητοποίηση των Γάλλων φοιτητών και ιδιαίτερα στα ιστορικά πανεπιστήμια της Γαλλίας αναδεικνύουν οι New York Times.


Το σπουδαίο πανεπιστήμιο École Polytechnique, ένα από τα καλύτερα πολυτεχνεία του κόσμου, ήταν πάντα πόλος έλξης για τις βιομηχανίες και ειδικά της ενέργειας, που επιθυμούσαν να συμπεριλάβουν στο εργατικό δυναμικό τους τα πιο λαμπρά μυαλά της χώρας. Ωστόσο, η προ έτους εξαγγελία δημιουργίας ερευνητικού κέντρου από τον πετρελαϊκό κολοσσό Total στην πανεπιστημιούπολη, νοτιοανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας, προκάλεσε κατακραυγή. Εκατοντάδες φοιτητές καταψήφισαν την πρόταση, τονίζοντας ότι τη στιγμή που μηχανικοί και επιστήμονες ανοίγουν τον δρόμο προς έναν βιώσιμο κόσμο, η δημιουργία του ερευνητικού κέντρου ενίσχυε την επιρροή της παγκόσμιας ηγέτιδος στα ορυκτά καύσιμα.


Η οργανωμένη αντίδραση που εμφανίστηκε στην École Polytechnique ήταν ένα από τα πιο ισχυρά συμβάντα μιας μακράς σειράς παρόμοιων συγκρούσεων στα σημαντικότερα πανεπιστήμια της Γαλλίας, όπου οι φιλόδοξοι φοιτητές τους χαράσσουν τον προσωπικό τους δρόμο προς την επιτυχία και την καταξίωση. Ανήσυχοι από την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι νέοι επικρίνουν τους εταιρικούς ομίλους που επιζητούν να τους προσλάβουν. Κατακυριευμένοι από τη σύγχυση και την απογοήτευση που τους προκαλεί το χάσμα μεταξύ του κόσμου που οραματίζονται και αυτού που ανοίγεται μπροστά τους, οι φοιτητές απηύθυναν έκκληση στις πανεπιστημιακές αρχές να θέσουν την κλιματική αλλαγή και άλλα περιβαλλοντικά θέματα στον πυρήνα των ακαδημαϊκών προγραμμάτων.


Η Γαλλία αναμφισβήτητα δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα οικολογίας. Το 2019, οι διαδηλώσεις κατά της κλιματικής αλλαγής οδήγησαν χιλιάδες νέους στους δρόμους, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να θεωρηθεί συνταγματική υποχρέωση η προστασία του περιβάλλοντος. Η ενίσχυση του περιβαλλοντικού κινήματος στα διαπρεπέστερα πανεπιστήμια της Γαλλίας, τις Grandes Écoles (Mεγάλες Σχολές), παραδοσιακά φυτώρια για υψηλόβαθμα στελέχη σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, θα επηρεάσει σημαντικά την αυριανή ελίτ της Γαλλίας. Ηδη, οι νέοι τάσσονται κατά του καταναλωτισμού και της προσήλωσης στο κέρδος που επιδεικνύουν κάποιες γαλλικές εταιρείες, όπως η L’Oreal.


Κάποια πανεπιστήμια, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα φοιτητικά αιτήματα, αναθεωρούν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα. Πριν από δύο χρόνια η École Polytechnique κατέστησε υποχρεωτική την παρακολούθηση τριήμερου σεμιναρίου για την κλιματική αλλαγή από όλους τους νέους φοιτητές. Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Λυών, πάλι, δεσμεύτηκε στην αναδιαμόρφωση της διδασκαλίας κατά τρόπο ώστε οι φοιτητές να ενημερωθούν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Oπως επισημαίνει, όμως, ο επικεφαλής των σπουδών στη Σχολή Μηχανικής Mines ParisTech, Ματιέ Μαζιέρ, οι φοιτητές αμφισβητούν το περιεχόμενο των διαλέξεων και κατακρίνουν τα αεροπορικά ταξίδια των καθηγητών. «Μας αναγκάζουν να αμφισβητήσουμε τους εαυτούς μας», υπογραμμίζει. Οι φοιτητές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι αυτή η αμφισβήτηση είναι ανεπαρκής. Χαρακτηριστικά, η Λιζ Μαρί Νταμπρίν, πτυχιούχος Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, λέει: «Νιώθουμε ότι εμείς καταλάβαμε, ενώ αυτοί όχι».


Η φιλόσοφος Σεσίλ Ρενουάρ, καθηγήτρια σε πολλά πανεπιστήμια, επισημαίνει ότι οι διαλέξεις για το περιβάλλον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «δεν είναι ούτε αρκετά ριζοσπαστικές ούτε επαρκώς συστημικές. Η πρόκληση είναι να δούμε πώς η οικολογική αμφισβήτηση μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε όλα τα γνωστικά αντικείμενα». Ετσι το 2018 προχώρησε στην ίδρυση ενός εναλλακτικού ακαδημαϊκού ιδρύματος, της «Πανεπιστημιούπολης της Μετάβασης». Σε αυτό κάποιοι τομείς, όπως τα Νομικά και τα Οικονομικά, διδάσκονται από περιβαλλοντική οπτική. Ηδη στο πρόγραμμα έχουν εγγραφεί 700 φοιτητές. Πρόσφατα δημοσίευσε, κατόπιν παραγγελίας του υπουργού Παιδείας, το «Εγχειρίδιο της Μεγάλης Μετάβασης» για την τοποθέτηση στον πυρήνα των πανεπιστημιακών προγραμμάτων ζητημάτων για το περιβάλλον και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η Λιζ Μαρί Νταμπρίν, που παρακολουθεί μαθήματα στο εναλλακτικό ίδρυμα, υπογραμμίζει ότι η φοίτησή της εκεί υπήρξε «ένα πραγματικό σοκ», που την έκανε να θέλει να αλλάξει τα πάντα.



Πηγή: Καθημερινή

bottom of page